Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила 124 590 лв. глоба на фирмата за детски играчки "Хиполенд". Според решението на антимонополния орган търговецът е заблудил клиентите си с рекламна кампания "-40% избрани модели Lego" през април 2020-а.

Повод за образуване на производството е постъпил в КЗК сигнал от потребител, а именно: "по отношение на продуктите, които са включени в кампанията, на интернет страницата на дружеството не е означено, че се касае за ограничени количества на склад."

В отговор на обвинението от "Хиполенд" заявили, че "рекламните материали за кампаниите съдържат ясна, точна, достоверна и разбираема за средния потребител информация, за вземане на информирано и независимо решение".

Проверката на КЗК обаче доказала, че в рекламната кампания липсва указание, че всъщност става дума за ограничени количества от промотираните артикули.

Ето, какво казвала, рекламата, според решението на КЗК:

В основния канал за рекламиране на кампанията "- 40 % избрани модели Lego" - официалния онлайн магазин на дружеството www.hippoland.net, към всеки един от участващите в промоцията продукти е реферирано, че "ХИПОЛЕНД не гарантира изрично наличността на стоката към момента на приключване на поръчката! В случай на междувременно изчерпана наличност, ще се свържем с Вас своевременно! Можете да закупите този артикул и в някои от магазините в цяла България".

Според антимонополния орган използваното послание от "Хиполенд" оставя у потребителя впечатлението, че ако не успее да осъществи покупка в онлайн магазина, то би могъл във всеки един магазин на "Хиполенд" да закупи желания от него промоционален продукт през целия период на провеждане на кампанията. 

За това и институцията решила да глоби компанията с 2% от оборота й за 2019 г.

Припомняме, че проблемите на "Хиполенд" с държавните институции започнаха, след като в разгара на протестите собственикът й Мариан Колев застана на страната на недоволните. Колев публикува отворено писмо на официалния профил на фирмата си с позиция за 17-годишния му син, който е пострадал, след като е бил напръскан със сълзотворен спрей на протеста пред Народното събрание. След което "Хиполенд" стана обект на масирано внимание и проверки от Националната агенция по приходите и Икономическа полиция.