Международната конфедерация на профсъюзите (МКФ) обяви списък с най-лошите работодатели в света за 2018 г., съобщават от КНСБ, на които се позовава bTV.

В него са имената на Джеф Безос от "Amazon", Винсънт Болор от "Bolloré", Иван Гласенберг от "Glencore", Дара Косровшахи от "Uber", Лий Кун от "Samsung", Дъг Мкмилън от "Walmart Inc.", Майкъл Оари от "Райънер", Уил Шу от "Deliveroo", Арне Соронсън от "Marriott International" и Харви Уеинстийн, бивш изпълнителен директор на Weinstein Company и основател на Miramax.

"Десет мъже, чиито компании имат глобално влияние, са избрани за анкетата през 2018 г. заради злоупотребите с правата на работниците и техните дейности, които подкопават интересите на трудещите се", каза Шаран Бъроу, Генерален секретар на МКФ.

Всеки, който иска, може да гласува за най-лошия работодател на годината до 6 декември 2018 г. на https://congress2018.ituc-csi.org/worst-boss.

Гласуването за най-лошия шеф в света беше проведено за първи път през 2014 г. Тогава спечели Джеф Безос от Amazon.

"Краткият списък на срама отразява едни от най-лошите злоупотреби с корпоративната власт - тактики срещу нашата организация, заплащане под минималната работна заплата, избягване на данъци, корупция, експлоатация на работници, нарушения на правата на човека и унищожаване на околната среда. Ще се борим като световно съюзно движение, за да променим правилата, за да защитим правата на работниците и да сложим край на корпоративната алчност", отбеляза Бъроу.