Китайското министерство на промишлеността включи електромобила на Тесла (Tesla) Модел 3 (Model 3), произвеждан в Китай, в списъка с превозни средства, за които се препоръчва да получат субсидии като автомобили, ползващи нови енергийни източници. Това предаде Ройтерс, отбелязвайки, че мярката ще даде тласък на американката компания на най-големия автомобилен пазар в света.


Два варианта на Модел 3 са посочени в препоръчителния списък за щедрите китайски субсидии за автомобили с нови енергийни източници според публикация на сайта на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии.

Калифорнийският производител на електромобили, който произвежда коли в завод за два милиарда долара в Шанхай, цели да прави над 100 автомобила седмично до края на 2019 година и да достави произведените в Китай автомобили преди Китайската нова година на 25 януари.

Очаква се годишният капацитет на завода в първата му фаза да достигне 250 000 автомобила, което е равно на около 4800 коли седмично. Това ще включва 150 000 коли Модел 3.

Не е ясно засега на колко ще възлиза субсидията на автомобил.

Китай се надява продажбите на автомобили с нови енергийни източници, които включват плъг-ин хибридите, електрическите коли само с батерия и задвижваните с водородни горивни клетки, да достигнат едва четвърт от общите продажби до 2025 година. За 2018 година тези автомобили са представлявали 4,6 процента от общите продажби.