Изправен пред перспективата да затвори заради пандемията от коронавируса, уютен тапас бар в центъра на Мадрид призовал клиентите си в емоционално видео в края на октомври да му помогнат да продължи да съществува, като плащат предварително за храна и напитки, информира Ройтерс.

През изминалите пет седмици Ел миниБАР (El miniBAR) е получил 40 000 евро от около 400 лоялни клиенти, които са предплатили за храна и напитки с надеждата да ги консумират по-нататък, когато се върнат в бара, допълва БТА.

Собственикът Начо Бустос поддържа списък, а клиентите просто трябва да дадат телефонния си номер, за да може след това съответната сума да бъде приспадната.

"Ел миниБАР е почти като втори дом за мен, така че идеята е страхотна. Приканвам хората да се включат в инициативата, за да спасят малкия бизнес в града", каза Иван Лопес, един от "спонсорите".

Барът, в близост до площад Пласа Майор, освен това раздава подаръци на желаещите да помогнат - бутилки с шампанско, маски с неговото лого и цветни ръчно изработени саксии като украсяващите фасадата му.

С над 1,67 милиона заразени с коронавирус, над 46 000 смъртни случая и зависима от туризма икономика, Испания е сред най-силно засегнатите страни в Европа. Баровете, ресторантите и хотелите понасят тежестта на правителствените ограничения, включващи карантина и вечерен час, припомня Ройтерс.