Председателят на управителния съвет на най-голямата работодателска организация в България - КРИБ, г-н Кирил Домусчиев, стана част от елита на американския бизнес.

На 22 март Huvepharma беше представена като най-новия член на Консултативния съвет към Президента на Търговската камара на САЩ във Вашингтон.

Беше проведен обяд в чест на г-н Кирил Домусчиев, даден съвместно от бившия президент и главен изпълнителен директор на Камарата на САЩ Томас Дж. Донохю и Посланик Карол Б. Халет, съветник в Камарата на САЩ. Сред присъстващите бяха висши директори на Камарата и избрани членове на Борда.

Г-н Кирил Домусчиев подчерта пред американския бизнес необходимостта от насърчаване на повече чуждестранни инвестиции от Европа в САЩ, и особено от България

снимка: Хювефарма/Huvepharma

Кирил Домусчиев се обърна към събралите се, като подчерта необходимостта от насърчаване на повече чуждестранни инвестиции от Европа в Съединените щати, и особено от България, за укрепване на трансатлантическите връзки и стимулиране на нови отношения.

"През 2005 г. нашата първоначална цел беше да навлезем на пазара на САЩ чрез износ на фармацевтични и здравни продукти за животни на Huvepharma от нашите европейски производства. Накратко, новият ни главен изпълнителен директор на Huvepharma USA, Глен Уилкинсън, ме убеди, че трябва да инвестираме в производство и тук. Седемнадесет години по-късно, след като следвахме внимателно дефинирана стратегия за растеж, ние присъстваме в шест американски щата с пет завода и два центъра за научноизследователска и развойна дейност. Нашите продукти се продават в цялата страна. Ние не само се научихме да се конкурираме на този голям пазар, но и да станем водеща компания в бранша. Гордеем се с тези постижения", каза г-н Домусчиев. "Ще продължим да се стремим да доставяме най-добрите иновативни продукти, за да гарантираме здравето на животните".

Като член на Консултативния съвет на Президента, Huvepharma ще има глас в ексклузивните сесии на Камарата по икономически, сигурност, регулаторни и търговски въпроси с водещи експерти, държавни служители и членове на Конгреса.

Посланик Халет подчерта как бизнес опитът на г-н Домусчиев в България, ЕС и Съединените щати съответства на мисията на Камарата за насърчаване на по-широки трансатлантически бизнес връзки за стимулиране на икономическия растеж тук, у нас, и в Европа.

Huvepharma USA стартира през 2005 г. и разполага със заводи и изследователски центрове в шест американски щата: Арканзас, Колорадо, Флорида, Мисури, Небраска и Северна Каролина. Тя е със седалище в щата Джорджия. Компанията се превърна в лидер на американския пазар за ветеринарни фармацевтични продукти и други помощни средства за здравето на животните.

Г-н Кирил Домусчиев с главния изпълнителен директор на Huvepharma USA Глен Уилкинсън пред централата на Търговската камара на САЩ

снимка: Хювефарма/Huvepharma

Търговската камара на САЩ е най-голямата бизнес организация в света. Нейните членове варират от малки бизнеси и търговски камари в цялата страна, които подкрепят своите общности, през водещи индустриални асоциации и глобални корпорации, които са иновативни лидери и решават предизвикателствата на света, до нововъзникващи и бързо развиващи се индустрии, които оформят бъдещето. Камарата е създадена през 1912 г. и седалището й е във Вашингтон.

През 2019 г. г-н Домусчиев получи отличието "Почетен гражданин на Небраска" заради направените от "Хювефарма" инвестиции в щата. Година по-рано пък компанията бе отличена от кмета на Сейнт Луис, Мисури, с наградата "Бизнес на годината" за подпомагане на икономическото развитие на града.