Министърът на икономиката Емил Караниколов направи първа копка на завод за части на автомобили на "Мерцедес-Бенц" в района на община Куклен. Заедно с него в основите на предприятието символично вкопаха гранитен блок собственикът на фирмата Ахмет Байрактар, кметът на община Куклен Мария Белчев, кметът на Пловдив Иван Тотев.

Министър Караниколов връчи на фирмата-инвеститор "одело Фарба Лайтинг Груп" сертификат за инвеститор Клас А. В приветствието си той уточни, че на площ от 23 000 кв.м. ще бъдат изградени три завода и парк за поддоставчици, а инвестициите ще бъдат в размер на 40,6 милиона евро. По думите му новият завод е не само обещаващо начало, но и сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори. Караниколов добави, че се очаква в завода да бъдат разкрити близо 400 работни места.

Българското правителство има волята и е решено да работи за подобряване на условията за бизнес в България, каза още министърът на икономиката. С днешното събитие доказваме, че вървим в правилна посока - опростяване и улесняване на административното обслужване, насърчаване на инвестициите и иновациите, подобряване на достъпа до финансиране и подобряване на бизнес средата, каза още Емил Караниколов. В заключение министърът припомни, че Министерството на икономиката е реално ангажирано с проблемите на стопанския живот и бизнесът може да разчита на активно сътрудничество и подкрепа.

Кметът на община Куклен Мария Белчева приветства инвеститора за избора на място и добави, че това е втората компания на територията на общината.

Стъпка по стъпка вървим към изграждане в района на Пловдив на завод за автомобили, подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев. Затова, добави Тотев, ключова роля има Министерството на икономиката и Българската агенция за инвестиции. За нас това е една изключителна инвестиция, тъй като е доста иновативно и с дългосрочен мащаб, добави кметът, като поздрави фирмата за избора на мястото.

По първоначални разчети серийното производството в предприятието трябва да започне през декември 2020 г., а три-четири години по-късно се очаква да бъдат построени и вторият завод за електроника и паркът за поддоставчици.