Книжата на саудитската петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) днес поевтиняха до 33,5 риала (8,93 долара) за акция, което е минимална стойност, откакто започнаха да се търгуват на борсата след първичното публично предлагане през декември 2019 година. Това сочат данни на саудитската фондова борса (Tadawul), цитирани от ТАСС.

В първата си търговска сесия в средата на декември една акция на Сауди Арамко достигна 38,70 риала (10,3 долара), осигурявайки на компанията целевата капитализация от 2 трилиона долара. При текущите котировки пазарната стойност възлиза на 1,78 трилиона долара.

От средата на януари акциите на саудитската компания постепенно се обезценяват. Първоначално фактор бе изострянето на ситуацията в Близкия изток, а сега обезпокоителна за петролния пазар е епидемията от пневмония, предизвикана от новия коронавирус в Китай.

За Арамко коронавирусът е двоен удар. Не става въпрос само за ниските цени на петрола, но и за вероятността от свиване на добива в ОПЕК+, което със сигурност отново ще стане за сметка на Саудитска Арабия, коментира Дмитрий Маринченко, директор на корпоративния отдел на Фич (Fitch).