Масово родните отбори разчитат на местни бизнесмени или подкрепа от съответната община. В двете професионални лиги в страната видяхме множество отбори, които не оцеляха заради парични проблеми, а дори в момента съществуват тимове, които ги имат в изобилие. Били те заради стари и неизчистени задължения, или просто заради намаляло финансиране. Като един от най-известните, а можем да кажем и успешни букмейкъри у нас, Ефбет България от години е в помощ на редица клубове в десетки спортове. Моделът, при който един човек или една община дават пари е иррелевантен и изчерпан по една проста причина - ако въпросният се откаже да помага, клубът е в пагубна ситуация. Примерите наистина са безброй - Царско село, Верея, Нефтохимик. Това са едва три отбора, които в сезоните си в елита на страната изпитаха проблем точно заради споменатите по-горе параграфи.

В момента efbet има над 350 спонсорства, някои от които и в индивидуални спортове като кану-каяк, където Мирослав Кирчев е под паричната опека на фирмата.

Над 10 клуба от първите две професионални футболни нива в България имат логото на компанията на фланелките си (ЦСКА 1948, Берое, Арда, Хебър от елитната група). Освен това са спонсорирани и солиден брой клубове във волейбола, баскетбола, минифутбола, женския футбол. Важно е да се отбележи, че все пак на някои от аматьорските състави се помага и основно с чисто технически пособия, тренировъчни материали или просто спортна екипировка. Българската федерация по бокс също се ползва с финансовата подкрепа на ефбет, както и клубът по фехтовка на ЦСКА. Казвайки ЦСКА, през тази година фирмата пое контрола над баскетболния и волейболния ЦСКА. В спорта с оранжевата топка "армейците" играят в първия си сезон в Националната баскетболна лига от 13 години насам, а начело на тима е клубната легенда Росен Барчовски. Самият наставник прие да се захване с проекта, докато беше начело на националния отбор по баскетбол на България. Волейболният тим на "червените" пък от години е болна тема на запалянковците, водейки освен битка за за съществуването си, така и такава за собствената си зала "Васил Симов".

Загърбвайки лирическото отклонение около последните най-видни изяви на компанията, свързани със спортните клубове ЦСКА, тя помага на над 100 тимове от аматьорските дивизии по футбол у нас. Както вече констатирахме, понякога само логистически. Това е изключително всеобхватен проблем за много клубове, дори на професионално ниво, какво остава за аматьорското, за което е публична тайна, че не е в перфектното си състояние, меко казано.

Разбира се, букмейкърът не може да реши всички проблеми от парично естество на родните клубове и федерации, но за десетилетието си на пазара, се утвърди като стълб в спонсорирането на професионалния спорт. Като компания, притежаваща отлична спортна, и отлична казино секция, няма нищо по-естествено от това брандът да подпомага парично спортовете у нас. Заливането на пазара с името на марката не е от вчера и днес. Реклами на efbet има по телевизията, в интернет порталите, на билбордовете... "Пълно покритие" в медийното пространство - ако можем с тази "опасна" фраза да характеризираме прийомите, които ползват от букмейкъра.

Извън родния пазар ефбет е спонсор на три чуждестранни тима от съседни на България държави - сръбските Раднички Ниш и Вождовац, както и румънския УТА Арад. Компанията функционира в северната ни съседка вече над четири години и това е първият румънски отбор, който влиза под шапката на фирмата.

Разглеждейки похватите на Ефбет, стигаме и до своеобразната "черешка на тортата". Най-големият почерк на компанията е запазен, разбира се, отново за футбола. През 2016 година българската А група стана Първа професионална лига - обявиха се реформи, промениха се кардинално структурата и визията на лигата, с нови условности и чисто футболен формат. Този въпросен формат се задържа три сезона. През 2019 година пък Първа лига стана efbet Лига и вече четвърта кампания най-висшият футболен ешелон в България носи името на букмейкърската къща. По-ясно послание към любителите на спортните залози трудно може да се измисли на родна почва.