Технологичният напредък улесни семействата да произвеждат електричество със собствените си мускули. Любителите на упражненията вкъщи вече имат повече мотивация да броят ватчасовете на екраните на стационарните си велосипеди и движещи се пътеки. Вече всеки може да комбинира ново оборудване за фитнес с батерии от търговски клас и да съчетае енергията от своята тренировка с произвеждания ток от слънчевите панели на покрива на сградата. Това е в идеалния случай, ако сградата има подобни соларни панели.

Различни стартъпи предлагат на развитите пазари нови фитнес уреди, които постепенно могат да си възвърнат част от разходите. С разумно темпо и генератори, свързани за педалите, потребителите могат да създадат достатъчно сила за захранване на класическа крушка от 100 W или дори повече. Ако домът е оборудван да доставя електричество към мрежата, което прави живеещите в него просюмъри (производител и потребител), то тези хора имат възможност да инсталират високотехнологични устройства като стационарни или легнали велосипеди и да създават нетрадиционна форма на възобновяема енергия чрез упражнения.

Основаната в Тайван преди четири десетилетия компания SpotrsArt предложи на пазара редица продукти преди няколко години с поглед към спортните зали. Компанията вече представи и висококачествено решение с компактни устройства за по-малки пространства, включително многофамилни жилища, но също така и с дизайн, ориентиран за домове. Продуктът на компанията е наречен Imaginarium.

Център за изкуство и наука в Рочестър, Ню Йорк, инсталира кардио машините на SportsArt във фитнес зала през 2016 г. и ги комбинира със своята фотоволтаична система на покрива и две малки вятърни турбини. Един от най-важните елементи във фитнеса на Imaginarium е мотивацията, тъй като консумацията на енергия и производството се показват на голям екран по време на тренировка.