Доставките на "Газпром" за Европа, без да се взема предвид турският пазар, през 2024 г. ще останат близки до нивата си от 2023 г. - около 28-29 милиарда куб. м, смятат експерти, цитирани от ТАСС и БТА. Частично увеличение би било възможно след пускането в експлоатация на газовия хъб в Турция.

Но засега хъбът в Турция не е необходим, тъй като използването на тръбопровода "Турски поток" за доставки към Европа е под проектната му мощност (15.8 млрд. куб. метра - б.р.), а се очаква през втората половина на годината да се увеличи предлагането на втечнен природен газ. От тази гледна точка на газовия хъб в Турция може да се гледа по-скоро като на алтернатива на транзита през Украйна", коментира експертът от "Финам" Сергий Кауфман.

По мнението на експерта през 2024 г. транзитът през Украйна ще продължи да функционира, както и досега и през страната ще преминат около 15 милиарда куб. м. Така износът на "Газпром" за Европа би останал близък до нивата си от 2023 г., отбеляза Кауфман.

Алексей Гривач от клуб "Валдай" смята, че износът през Турция може да бъде увеличен, тъй като по тръбите има свободни мощности, но това е под риск от очакваното пускане в експлоатация на плаващия терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

Вече повече от година износът за Европа по тръбопроводи остава стабилен в обем от по 2-2,5 милиарда куб. м месечно. Балансът обаче е крехък и опитите за нарушаването му продължават, изтъкна Гривач.

Карта: "Комерсант"

Специално проектираният танкер на "Газтрейд" (Gastrade), офшорно съоръжение за съхранение и регазификация на природен газ с дължина около 300 метра, който беше преобразуван в платформа за съхранение и регазификация в корабостроителницата "Кепел" (Keppel) в Сингапур, на 19 декември 2023 г. влезе в пристанището на Александруполис. Постоянното местопребиваване на терминала ще е на 17 километра - около десет морски мили - югозападно от пристанището.