Д-р Мърфи поема ролята на директор "Научни изследвания" в БАТ в началото на годината. Базиран е в изследователския и развоен център на БАТ в Саутхемптън, Великобритания, като ръководи глобалния изследователски и научен екип на компанията, гарантирайки, че във всички аспекти на работата на БАТ се прилагат наука на световно ниво и най-добрите практики.

Д-р Мърфи е част от екипа на Групата БАТ близо 20 години, като през годините заема различни ръководни позиции, включително доскоро поста на изпълнителен вицепрезидент "Научни изследвания и развитие" на бизнеса на компанията в САЩ.

  •  В началото на годината беше обявено назначаването Ви за новия директор "Научни изследвания" на БАТ. Какви са целите ви на тази нова позиция?

Имах удоволствието да поема ролята на директор "Научни изследвания" на 1 март 2023 г. Както можете да си представите, науката винаги е била моя страст. Присъединих се към БАТ през 2005 г., след като завърших постдокторантски проучвания за създаването на превозни средства за доставка на лекарства с помощта на синтетична органична полимерна химия в Института за науки и технологии в Нара, Япония.

В моята нова роля ръководя задълбочените изследователски и развойни програми на БАТ, които допринасят за ангажимента на компанията да намали въздействието на бизнеса си, предлагайки на пълнолетните потребители портфолио от алтернативни тютюневи и никотинови продукти с намален риск*.

Базиран в изследователския и развоен център на БАТ в Саутхемптън, ръководя глобалния изследователски и научен екип на компанията, гарантирайки, че във всички аспекти на работата на БАТ се прилага наука на световно ниво и най-добрите практики.

Заедно работим за постигане на допълнителни научни доказателства в подкрепа на новите категории продукти на БАТ, като вейпове, устройства за нагряване на тютюн и никотинови паучове.

  • Д-р Мърфи, защо A Better Tomorrow™ и какво стои зад основната стратегия на БАТ?

A Better Tomorrow™ означава абсолютно всичко за мен. Ето защо се присъединих към БАТ преди около 20 години и затова идвам на работа всеки ден и давам всичко от себе си - няма друго място, където бих предпочел да бъда, допринасяйки за намаляване на вредата от тютюнопушенето в световен мащаб.

Нашата корпоративна цел е ясна: да изградим A Better Tomorrow™ чрез намаляване на въздействието на нашия бизнес върху здравето. Ние се ангажираме с намаляването на вредата от тютюнопушенето и с насърчаването на пълнолетните потребители, които иначе биха продължили да пушат, да преминат към по-малко рискови* алтернативни продукти. За тези пълнолетни пушачи, които не искат да се откажат, нашето убеждение е, че най-ефективният начин за намаляване на въздействието на тютюнопушенето върху здравето е да сменят продукта. Вместо да се ограничават продуктите за пълнолетните пушачи, трябва да се постави по-голям фокус върху предоставянето на богато и иновативно портфолио от продукти с намален риск*. Ние създадохме разнообразие от по-малко рискови* алтернативни тютюневи и никотинови продукти, които са подкрепени от науката. През 2022 г. инвестирахме повече от 2 млрд. паунда в т.нар. Нови категории продукти. Целта ни е ясна: до 2030 г. да достигнем 50 млн. пълнолетни потребители на нашите т.нар. негорими продукти.

Толкова съм развълнуван да бъда част от трансформацията на компанията. Пътят, по който вървим като организация, е предизвикателен и ще отнеме време, но напредъкът, който постигнахме и ще продължим да постигаме, трябва да ни кара всички да се чувстваме едновременно горди от постиженията си и вдъхновени, и мотивирани да продължим към следващия етап от нашето развитие.

  • Говорите за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Можете ли да ни разкажете повече за това?

Намаляването на вредата от тютюнопушенето е стратегия за обществено здраве, която цели да минимизира отрицателното въздействие на тютюнопушенето върху здравето. Общоприето е, че повечето от вредите, свързани с тютюнопушенето, се причиняват от токсичните вещества в дима, произведен при изгарянето на тютюна*. Повечето рискове, свързани с цигарите, са в резултат от изгарянето на тютюна, а не от никотина. Ключовото нещо, което трябва да се разбере е, че алтернативните тютюневи и никотинови продукти не изгарят тютюна. Въпреки това, тези продукти не са безрискови и съдържат никотин, който е вещество, което води до пристрастяване.

Намаляването на вредата от тютюнопушенето е жизненоважна част от нашето развитие и трансформация, и е залегнало в основата на бизнеса ни. Ние се стремим да ускорим темпото на изследванията ни за намаляване на вредата от тютюнопушенето и да насърчим пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат, да преминат изцяло към научно обосновани алтернативи с намален риск*.

  • България е един от пазарите, на които БАТ присъства с новите си категории продукти, например glo. Каква роля мислите, че този иновативен продукт може да има за пълнолетните пушачи у нас?

Нашият водещ бранд за нагряване на тютюн glo™ предлага на пълнолетните пушачи алтернатива на цигарите. Тези продукти се предлагат в богата гама от цветове, предоставяйки на потребителите голям избор. glo™ се предлага в България и вярваме, че брандът ни осигурява на пълнолетните пушачи по-добра алтернатива на пушенето. Поели сме ясни ангажименти да предоставим на пълнолетните пушачи разнообразие от по-малко рискови продукти* и да насърчим пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат, да преминат изцяло към научно обосновани алтернативи с намален риск.

Нашите продукти glo™ се предлагат на 33 пазара и имат 8,8 милиона пълнолетни потребители в цял свят.

  • Какво бихте казали на тези пълнолетни пушачи в България, които продължават да пушат?

Продължаваме много ясно да заявяваме, че горимите цигари носят сериозни рискове за здравето и единственият начин да се избегнат тези рискове е да не се започва да се пуши или да се спре.

Насърчаваме онези, които така или иначе продължават да пушат, да преминат изцяло към научно обосновани алтернативи с намален риск*. Тъй като gloTM не изгаря тютюна, произведеният аерозол съдържа значително по-ниски нива на токсични вещества от установените в цигарения дим и емисиите от glo™, по отношение на средната стойност на деветте вредни компонента, които Световната здравна организация препоръчва да се намалят в цигарения дим. Въпреки това, тези продукти не са безрискови и съдържат никотин, който води до пристрастяване.

Вярваме, че продуктите за нагряване на тютюн имат реален потенциал да предоставят на пълнолетните пушачи по-малко рискова алтернатива*.

  • Какви са основните резултати от 360-градусовото проучване на glo, проведено от БАТ?

Пълните резултати от едногодишното проучване показаха, че пълнолетните пушачи, преминали изцяло към glo, водещия продукт за нагряване на тютюн на БАТ, са постигнали значителни и устойчиви подобрения в няколко показателя за потенциална вреда, свързани с ранното развитие на заболявания, в сравнение с пълнолетните пушачи, които продължават да пушат. Това включва белодробни заболявания, рак и сърдечно-съдови заболявания.

Цялостните резултати, които бяха публикувани в "Internal and Emergency Medicine", се основават на благоприятните промени, отчетени за период от три и шест месеца. Наблюдаваните подобрения са през цялото време на 12-те месеца на проучването, добавяйки още тежест към доказателствата, че glo е по-малко рискова* алтернатива за пълнолетните пушачи, които по една или друга причина биха продължили да пушат.

Резултатите от проучването са най-важните данни, които някога сме генерирали за glo и за категорията продукти за нагряване на тютюн, като цяло. Изследването в реална среда ни позволява да оценим промените при пълнолетните пушачи, преминали изцяло към glo, чрез оценка на ранните индикатори за потенциална вреда, свързана с развитието на болести. То предоставя така необходимите нови доказателства за значимостта на промяната и дълготрайността на ефекта, който може да има пълното преминаване към glo, и подчертава потенциала на glo като продукт с намален риск*.

  • Как виждате бъдещето на тютюневата индустрия и как пазар като българския може да допринесе за него?

Вярвам, че алтернативните тютюневи и никотинови продукти ще продължат да се развиват, за да отговорят на нуждите на пълнолетните потребители. Ето защо науката и иновациите са в основата на нашата стратегия и ще ни водят и в бъдеще. Докато развиваме нашето портфолио с по-голям избор от продукти, подкрепени от науката, БАТ България продължава да има значим принос за изграждането на A Better Tomorrow™, като намалява въздействието на нашия бизнес.

* Въз основа на тежестта на наличните доказателства и при пълно преминаване от пушене на цигари към негорими продукти. Тези продукти не са без риск. При употребата им се доставя никотин, който води до пристрастяване.


Съдържание на БАТ