Легендарният 4х4 Джип (Jeep) Чероки (Cherokee), който е почти на 50 години, може да бъде принуден да смени името си, тъй като според вожда на едноименното племе е дошло времето компаниите и спортните отбори в САЩ да спрат да го използват, предаде Франс прес.

Вождът на племето чероки Чък Хоскин заяви, че повече няма да толерира използването на името от компанията, потвърди пред АФП говорител на племето.

Вождът е съобщил това във видеоконферентна връзка на 29 януари на компанията-майка на "Джип" - "Стелантис" (Stellantis), появила се от сливането на френския автомобилостроител Пе Ес А (PSA) и италианско-американската компания "Фиат-Крайслер" (Fiat Ц Chrysler).

Автомобилната компания не отговори снощи на молбата на АФП за коментар.

Мисля, че е настъпил моментът компаниите и спортните отбори в тази страна да премахнат индианските имена, изображения и талисмани от продуктите и екипите си, заяви вождът на племето чероки в декларация, изпратена на 14 януари до списание "Кар енд драйвър".

Знам, че това е направено с най-добри подбуди, но за нас не е проява на уважение името ни да е изписано отстрани на автомобила, подчерта той.

"Джип" е пуснал 4х4 през 1974 година и оттогава са се редували няколко модела.

Отборът по американски футбол на Вашингтон и бейзболният отбор на Кливланд също бяха принудени да се откажат от имената си, заимствани от индианските племена, съответно "Редскинс" (Redskins) и "Индиънс" (Indians), припомня АФП.