Шведската верига за търговия на дребно с мебели ИКЕА (IKEA) е решила да намали парите за болнични за служителите си, които още не са се ваксинирали срещу Ковид-19 и е трябвало да се изолират, защото са имали контакт със заразен или са дали положителен тест, предаде ДПА, на която се позова БТА.

ИКЕА съобщи, че тази нова политика като начало ще бъде приложена в няколко магазина във Великобритания. Компанията уверява, че тези мерки са правилни с оглед на настоящата ситуация.

Редица компании в света страдат от масови отсъствия от работа на служителите им заради Ковид-19 и това кара гигант като ИКЕА да търси начин, за да стимулира ваксинирането сред служителите си.

Според новата ревизирана политика, ако не са налице смекчаващи обстоятелства, служителите ще получават 96,35 евро (130 долара), както изисква законът за отпуска по болест. Обикновено служител на ИКЕА на пълно работно време получава 400 евро на седмица.

Мениджърите на компанията обаче ще разглеждат отделно всеки случай на отсъствие. Съзнаваме, че това е чувствителна тема и всички обстоятелства трябва да бъдат разгледани отделно, така че насърчаваме всеки, който има съмнения или опасения за ситуацията, в която се намира, да говори със съответния мениджър, се посочва в комюникето.

Компанията ще изплаща изцяло болничните на служителите, които са ваксинирани, но са имали контакт със заразен или са дали положителен тест.