Събитието International roadshow "We Make Future", организирано от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните (ИАНМСП) днес, представлява отлична възможност за старт-ъп предприемачите да споделят идеи, да се запознаят с ключови фигури от иновационната екосистема и да развият своята визия за бъдещето. Участието в инициативата и във форума представлява важна стъпка за развитието на нововъзникващите компании и за намирането на потенциални инвеститори.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Партньор на ИАНМСП в тази пътуваща проява е италианската медийна група Search On. А целта на инициативата е участие на български старт-ъп предприятия в Международния търговски панаир WMF за иновации, цифрови технологии и изкуствен интелект, който ще се проведе в периода 13-15 юни 2024 г. в Болоня, Италия.

Събитието откри д-р Бойко Таков - изпълнителен директор на ИАНСМП, а в официалната част се включиха: професор д-р Георги Ангелов - заместник-министър на иновациите и растежа, Giuseppe Oppedisano - Ръководител "Иновации" WMF, Цветелина Пенкова - член от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ели Давид Роках - изпълнителен директор на Startup Blink, Чара Петро - директор на Италианската търговска агенция - ITA в София, Иван Василев - заместник-кмет на Столична община с ресор "Финанси и Здравеопазване".

Д-р Таков се обърна към аудиторията, изразявайки своята радост от възможността да си партнира с организацията We make future и да организират съвместно в България тази пътуваща проява. Благодарение на бизнеса и инвеститорите от една страна и на държавните и образователни институции от друга, старт-ъп екосистемата в страната ни се развива с много бързи темпове. Д-р Таков наблегна на приноса на организации като BESCO и Enedeavor, които непрекъснато работят за стимулирането на нововъзникващите компании. По думите на Изпълнителния директор има множество начини за финансиране и насърчаване на прохождащите с иновативни идеи в бизнеса.

Такива са, например, програмите на Министерство на иновациите и растежа и Фонда на фондовете. Таков специално насочи вниманието към проектите, които реализира оглавяваната от него институция в посока подпомагане на старт-ъп екосистемата - партньорството с организацията "Startup Blink", дейността на НИФ, възможостта за прсъствие на националните щандове, които ИАНМСП организира, като: BEYOND 2024 - с фокус технологии и иновации, WEB SUMMIT 2024, VIVATECH 2024 и много други. В рамките на проведената в две части "pitching" сесия с предварително избрани за участие български старт-ъпи, бе предвидено участниците да представят бъдещите си планове пред жури. В надпреварата се включиха 12 български нововъзникващи компании - Ubitrack, Flower in a test tube, Barin sports AD, Epix AI, Paywere, Shoot the pimple LTD., TouchMenu, Next Basket, Relaxify Ltd., Cars Central - Автоиконом ООД,

NAPLOY, KIKIMORA.IO. Членове на оценяващата комисия бяха: д-р Бойко Таков - изпълнителен директор на ИАНМСП, Момчил Василев - изпълнителен директор на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor за България, Giuseppe Oppedisano - ръководител "Иновации" WMF, Доброслав Димитров - председател на BASCOM, Искрен Кръстев - фирма "Интегратор", Павел Лисев - изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Фонда на фондовете, Александър Нуцов - представител "Развитие на общността" в BESCO, Камен Банковски - Планет найн венчърс, Ирина Димитрова - Лаунчхъб Венчърс.

Победители в състезанието бяха: KIKIMORA.IO, която взе първа награда, Paywere - компанията, грабнала второто отличие и NAPLOY - класирана на трето място. По решение на журито бяха присъдени две допълнителни отличия - в категория "Устойчивост" бе награден старт-ъпът Flower in a test tube. Отличие получи и компанията Barin sports AD.