Естер Перкоси все още чува писъците, усеща студа и вижда ужаса в очите на хората. Тя е един от оцелелите при корабокрушението на "Коста Конкордия" (Costa Concordia) луксозният круизен лайнер, който се преобърна, след като се удари в скали точно край брега на малкия италиански остров Джилио на 13 януари 2012 г., убивайки 32 души, припомня Ройтерс (Reuters).

Перкоси и други оцелели се завърнаха на острова, за да отдадат почит на загиналите и отново да благодарят на островитяните, които в тъмнина и студ помогнаха на 4200 души екипаж и пътници - над шест пъти повече от жителите в онази нощ.

"Изключително емоционално е. Днес идваме тук, за да си спомним, най-важното, за тези, които вече не са с нас, и да преживеем отново ада, през който преминахме, и да се опитаме по някакъв начин да го прогоним", каза Перкоси при пристигането си в сряда, ден преди възпоменанията в четвъртък.

Монсеньор Джовани Ронкари, епископ Гросето, говори по време на възпоменателна литургия за 10-ата годишнина от катастрофата на кораба Коста Конкордия, в църквата Сан Лоренцо, на тосканския остров Изола дел Джилио, Италия, четвъртък, 13 януари 2022 г.

Снимка: AP/БТА

"Спомням си крясъците на хората, хората, коит о скачаха в морето. Спомням си студа, усещането за ужас в очите на всички", каза тя.

Макар че тази нощ имаше много герои, капитанът на кораба Франческо Скетино не беше сред тях. Наричан от италианските медии "Капитан Страхливец" заради това, че е изоставил кораба по време на спасителните операции, той беше осъден на 16 години затвор през 2017 г. по обвинения в непредумишлено убийство.

Един от членовете на екипажа, който не напусна, беше Ръсел Ребело, сервитьор, който помогна на пътниците да слязат от кораба. Тялото му е открито няколко години по-късно, когато масивният, ръждясал корпус е изправен и изтеглен - най-скъпото изваждане на морски останки в историята.

"Брат ми изпълни дълга си, той загуби живота си, помагайки на други хора,  гордея се с това и мисля, че и той щеше да се гордее с това, което направи, помагайки на толкова много други хора", каза братът на Ръсел - Кевин, при пристигането си за възпоменанията.

"Треперя, това е невероятно", каза Ребело, когато влезе в църквата "Сан Лоренцо" за възпоменателна литургия, на която присъстваха оцелели и островитяни преди церемонията, на която в морето бяха пуснати цветя.

Цветя в морето в памет на жертвите от корабокрушението на кораба Коста Конкордия

Снимка: AP/БТА

"Конкордия" беше оставена на една страна в продължение на две години и половина, приличайки на гигантски бял кит, излязъл на брега. За някои жители той все още е на мястото си.

В нощта на бедствието сестра Паскуалина Пелегрино, възрастна монахиня, отвори местното училище, манастира и столовата, за да приеме корабокрушенците.

Претърпелият корабокрушение круизен кораб Коста Конкордия, Costa Concordia, се вижда на заден план, край тосканския остров Изола дел Джилио, Италия, събота, 21 януари 2012 г.

Снимка: AP/БТА

"Това е спомен, който никога не избледнява. Дори когато корабът все още беше там, изглеждаше като човек, който е бил изоставен, излъчваше тъга, виждах го от позореца", каза сестра Паскуалина.

"И дори сега не е хубаво да си го спомняш. Но за съжаление това е животът, трябва да продължиш с болката, с радостта, ден след ден", каза тя.