Китайската корпорация Хуавей (Huawei) обяви, че съкращава над 70 процента от служителите в изследователското си подразделение в САЩ - компанията Фючървей текнолъджис (Futurewei Technologies), предадоха Ройтерс и ТАСС.


Ще бъдат освободени над 600 от 850-те служители на Фючървей, като съкращенията са започнали още вчера, допълва БТА .

Компанията е била принудена да вземе това решение заради "срива на бизнес дейността, предизвикан от действията на американското правителство", се посочва в изявление.

Фючървей има офиси в Силициевата долина, в градовете Сиатъл, Чикаго и Далас.

Хуавей е сред най-големите в света производители на телекомуникационно оборудване. Министерството на търговията на САЩ през май включи компанията в черен списък на организации, представляващи риск за националната сигурност. Министерството на правосъдието пък повдигна обвинения срещу нея в кражба на търговски тайни и други престъпления, припомня Ройтерс.

Заради черния списък прехвърлянето на някои технологии от Фючървей към компанията-майка е незаконно. Списъкът също така ограничава покупките на продукти на американски технологични компании от Хуавей.

Фючървей бе създадена отчасти с целта да работи в близко сътрудничество с американските университети и изследователски центрове. Компанията е подала заявки за над 2100 патента в сфери като телекомуникации, клетъчни 5 Джи (5G) мрежи, видео и фототехнологии, по данни на патентното ведомство на САЩ.