Топлофикация Бургас подготвя мащабна инвестиция. Целта е да се реконструира един от водогрейните газови котли и той да заработи на природен газ и биомаса. Така топлинната енергия за абонатите ще бъде по-чиста и по-евтина.

За новия проект, както и за бъдещето на екологично чистото производство, пред Dir.bg говори директорът на Топлофикация Бургас Христин Илиев.

- Здравейте, г-н Илиев, в края сме на 2019 г. Каква беше тя за Вас и върху какви проекти работите в момента?

- 2019-а беше доста динамична година за сектора и конкретно за нас като предприятие. Полагаме сериозни усилия, за да подобряваме и развиваме дейността си. През последните години осъществихме технически подобрения на съоръженията ни. Но една от най-големите инвестиции, които искаме да реализираме, при положение, че получим комплексно разрешително, е да реконструираме един от водогрейните си газови котли и той да може да работи на природен газ и биомаса. Това е много голям проект за нас и имаме големи надежди за него. Един от нашите котли вече функционира с това гориво и считаме, че внедряването и в нашето производство има положителен ефект.

- Ще направите ли някакви промени ?

- Планираме да изградим специални съоръжения, които да захранват котела с биомаса, както и покрит склад с подаващи съоръжения. Ще инвестираме в пречиствателни съоръжения, като например филтри, димни вентилатори и рециркулационни помпи.

- Ако успеете да реализирате проекта си, смятате ли, че ще опровергаете твърдението, че "ние българите все седим на едно място"?

- Да. И не само това. Топлинната енергия, която получават от нас абонатите, ще бъде по-чиста и по-евтина. Ще отговорим на европейските стандарти за качество и работа. Ние самите, като предприятие, ще станем по-независими от цените и доставките на природен газ, благодарение на биомасата. Това е в интерес както за нас, така и за хората.

Мнoгo иcкaм пoнякoгa, като мe питaт "зaщo в Бългaрия нищo нe ce променя и си седим на едно и също ниво" или "защо не взимаме добрите примери от чужбина и да ги прилагаме тук", дa мога да им пoкaжa, чe това не е така и че ние също можем да произвеждаме енергия по технологии с качество на световно ниво.

- Да разбирам ли, че ще се подобри качеството на въздуха в града?

- Да, ние инвестираме в екологични за града проекти. Заставаме зад каузата за по-чист въздух. Едно от основните предимства на биомасата е, че тя не замърсява околната среда. 11% от енергията в света се произвежда от биомасата. Това сочат данните на Международната енергийна агенция. Използването на биомаса е приоритет за целия Европейски съюз. За да я използваме при нас, ще инвестираме в най-напредналите технологии.

- Какво трябва според Вас трябва да се направи глобално, за да се подобри въздухът в България?

- Това е основната тема на дискусия както при нас, така и в цяла Европа. Необходимо е да се работи упорито, но и разумно за намаляване на отделените от различни производства вредни емисии. Казвам "разумно", защото Европа много държи на екологията , но в останалия свят не е точно така. Най -големите замърсители в света са Китай и САЩ, заедно с тях и голяма част от развиващите се страни в Африка и Азия. Ние, европейците, може да направим всичко, но ако не ни последват и другите, ситуацията с така наречените "климатични промени" няма да се промени.

- В края на разговора ни, г-н Илиев, бихте ли ни споделили какви цели си поставяте занапред?

- Искаме чрез инвестициите си да насочваме предприятието към пътя за растеж. Да бъдем рентабилни на пазара чрез подобряване на управлението и ефективността на дейността си. Да продължаваме да развиваме технологична инфраструктура и да предлага висококачествени услуги на своите потребители.