Genting, хонконгският собственик на две фалирали германски корабостроителници, съобщи днес, че е подал молба в Бермудския съд за ликвидация на компанията и назначаване на ликвидатори, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Компанията е предложила няколко потенциални ликвидатори, които да работят по преструктурирането й и да преговарят с кредиторите. Изслушването пред съда е насрочено за четвъртък.

Решението е взето, след като са били положени всички усилия да се преговаря с кредиторите и акционерите, се казва в молбата.

Търговията с акции на групата е спряна от днес на фондовата борса в Хонконг след съобщението, че се обмисля процедура по предварителна ликвидация.

Genting пострада тежко от пандемията от коронавирус, която подкопа нейния бизнес модел на построяване и експлоатация на круизни кораби. Проблемите й се задълбочиха миналата седмица, когато германската провинция Мекленбург-Предна Померания реши да не предостави договорения заем от 78 милиона евро.

Това постави под въпрос бъдещето на корабостроителниците MV Werften и Lloyd Werft Bremerhaven. Двете бяха купени от Genting с надеждата да строят кораби за разрастващия се преди пандемията бизнес.

MV Werften миналата седмица подаде молба за процедура по неплатежоспособност.