Българската строителна компания "Главболгарстрой" отвори свой офис във Вашингтон в началото на този месец. Решението за откриване на представителство бе взето след обсъждане с членовете на Международния консултативен съвет на ГБС, оглавяван от бившия комисар по разширяването Гюнтер Ферхойген. Офисът на компанията се намира на "Пенсиалвания" авеню, в престижната сграда на The Willard Business Center.

Представителството "Главболгарстрой" в столицата на САЩ ще се ръководи от Денис Р. Дезиел, който има дългогодишен опит в държавната администрация и частния сектор.

"Ръководителят на представителството ни във Вашингтон ще има за основна задача да следи отблизо възможностите за финансиране и изпълнение на иновативни и високотехнологични проекти в сферата на строителството и енергетиката, както и да дава предложения за потенциални инвестиции от страна на компанията в различни сектори на американската икономика", каза Калин Пешов, председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой холдинг" АД.

Сред причините, довели до откриване на представителния офис във Вашингтон, са увеличеният търговски обмен на компанията с водещи производители на високо технологично оборудване в САЩ, както и сътрудничеството с международни асоциации и висши учебни заведения, сред които TCU - Ralph Lowe Institute, GFCC и др.

Компанията пое курс към задълбочено международно позициониране и новоотритият офис във Вашингтонт е поредна стъпка в тази посока след откритите вече представителства в Брюксел и Виена.

Пламена Ненкова, Калин Пешов и Денис Р. Дезиел във Вашингтон

Снимка: "Главболгарстрой"

"Представителният ни офис в Съединените щати е част от звеното в холдинговата структура, фокусирано върху международната дейност и глобалното позициониране на компанията, а именно направлението "Стратегии, комуникации и международни отношения. Убеден съм, че стъпването ни в САЩ представлява много добра възможност екипът на "Главболгарстрой" да изгради допълнителни партньорства и да представи работата ни отвъд океана. Вярвам, че новото ни представителство ще отвори и нови врати за развитие на компанията", коментира Калин Пешов.

Офисът на строителния холдинг в американската столица ще отговаря и за партньорствата на групата в САЩ, включването в разговори и събития, които засягат инвестициите в инфраструктура, развитието на зелени идеи и иновативни строителни практики, стимулирането на екологично отговорни и ефективни процеси, регулаторнaта рамкa и възможностите за нови сътрудничества с водещи американски бизнес и професионални организации.

Представителите на "Главболгарстрой Холдинг" използваха визитата в САЩ и се включиха в тазгодишното издание на "SelectUSA" Investment Summit, което се проведе в "Gaylord Convention Center" в Нешънъл Харбър, Мериленд. Форумът събра водещи международни инвеститори, частни бизнеси, организации за икономическо развитие и експерти и се фокусира върху темата за инвестициите в САЩ и работата по укрепване на местната икономика, предоставяйки възможности за глобално сътрудничество.

Денис Р. Дезиел и Пламена Ненкова

Снимка: "Главболгарстрой"

Калин Пешов, Денис Р. Дезиел и Пламена Ненкова, зам.-изпълнителен директор с ресор "Стратегии, комуникации и международни отношения" в ГБС, обсъдиха в рамките на "SelectUSA" възможностите за последващо откриване на дъщерна компания на групата в Бостън, която да се фокусира върху иновативни и устойчиви решения, разработвани в партньорство с академичните среди. Така компанията продължава сътрудничеството си с университета TCU в Тексас и по-конкретно с енергийния институт "Ralph Lowe".

Възможностите за сътрудничество при внедряване на иновативни технологии (вкл. електролизатори за производство на зелен водород) и решения за съхранение на различни видове енергия вече са обсъждани с представителя на Международния консултативен съвет на ГБС д-р Анн Блънцер, която е и директор на енергийния институт в TCU. 

"Откриването на представителство във Вашингтон и участието на "Главболгарстрой" в "SelectUSA" Investment Summit представлява важна стъпка за компанията. Ангажирани сме с това да разширим присъствието си в САЩ, за да предоставим на нашите клиенти възможно най-добри строителни решения, да работим за налагането на иновации на пазара и да разширяваме партньорската си мрежа", отбеляза Пламена Ненкова, заместник-изпълнителен директор "Стратегии, комуникации и международни отношения" в ГБС.

"Главболгарстрой" планира и да задълбочи отношенията си с организации за екологично строителство и с представители на бизнеса, като намерението е да оптимизира потенциала на своя над 54-годишен опит в строителството и изграждане на партньорства и сътрудничества, базирани на сходни корпоративни ценности. 

"Компанията е международно признат лидер в областта на енергийната и транспортна инфраструктура на Балканите, чието присъствие на пазара в САЩ ще спомогне за по-добро сътрудничество, иновации и успех. Идентифицирането и установяването на партньорства, които са от полза за всички, е отличителен белег на ГБС и очаквам с нетърпение да видя какво можем да постигнем заедно, докато вървим напред", коментира Дезиел, ръководител на офиса на ГБС в САЩ.

Материлът е предоставен от "Главболгарстрой".