Германия ще предложи на летищата си допълнителна помощ за спасяване на работни места и запазване на инфраструктурата на фона на продължаващото опустошително въздействие на коронавирусната пандемия върху авиосектора, предаде Ройтерс.

Берлин ще обсъди с провинциите финансови опции за летищата през идните две седмици, според съвместно изявление на правителството и представители на бранша, видяно от Ройтерс преди авиационна среща на върха в Берлин.

"Изискват се допълнителни съвместни усилия от федералното и провинциалните правителства, за да се подсигури икономическата основа на летищата в средносрочен план", пише в документа, съобщи БТА.

Силният спад на пътниците означава, че 25-30% от около 180 000-те работни места на германските летища са изложени на риск, каза по-рано пред радио Дойчландфунк транспортният министър Андреас Шойер.

Новото летище в Берлин отвори врати с огромно закъснение едва миналата събота, в момент когато авиационната индустрия се бори с крах на търсенето. Не се очаква то да направи достатъчно приходи, за да изплати дълговете си.

Секторът в Германия поиска компенсация в размер до 1 млрд. евро, за да бъдат покрити разходите за поддържане на летищата отворени, дори когато почти няма трафик заради карантините.