Газпром достави днес първата в района на Атлантическия океан въглеродно-неутрална партида втечнен природен газ (ВПГ). "Зеленият" ВПГ е пристигнал на терминала Дрегън във Великобритания, а купувач е Шел (Shell), се посочва в комюнике на Газпром, цитирано от ТАСС.

Това е първата за Газпром доставка, извършена съвместно с дългогодишния ни партньор Шел, което е още едно доказателство, че газовият отрасъл допринася за климатичните цели, допълва БТА.

Природният газ е най-чистият откъм емисии. Благодарение на допълнителните мерки за намаляване на вредните емисии, както и мащабните дейности за ограничаване на въздействието им върху околната среда, природният газ ще продължи да е ключов елемент на глобалната енергия за десетилетия напред, каза генералният директор на Газпром експорт Елена Бурмистрова.

Получаването на първата партида от руския "зелен" ВПГ на терминала в Уелс ще позволи на компанията да доставя въглеродно-неутрален газ на вътрешния пазар на Обединеното кралство, отбеляза Шел.

Благодарим на Газпром за сътрудничеството при организацията на доставката на първата въглеродно-неутрална партида втечнен природен газ в Европа. По-рано успяхме да доставим въглеродно-неутрални партиди в Азия и много се радваме за възможността да предложим този продукт и на клиентите във Великобритания, каза вицепрезидентът на Шел енерджи (Shell Energy) Стив Хил, цитиран в комюникето на Газпром.

Въглеродно-неутралният втечнен природен газ е нов продукт, който ще помогне да се намали въглеродният отпечатък от дейността на газовите потребители.