Договор за продажбата на 67 процента от пристанището Игуменица на Йонийско море беше подписан днес от гръцкия Фонд за разпореждане с държавната собственост (ТАИПЕД) и международен консорциум от компании, воден от базираната в Неапол "Грималди Юромед", съобщават гръцките медии и БТА.

Според споразумението, цитирано от АНА-МПА, гръцката държава продава срещу 84,17 милиона евро 67 процента от акциите на компанията-оператор на пристанището на консорциум, съставен от компаниите "Грималди Юромед", "Миноикес грамес" (Minoan Lines) и "Епендитики катаскевастики емборики ке виомиханики".

На церемонията по подписването в Атина гръцкият министър на финансите Христос Стайкурас изрази надежда сделката да допринесе за пълното разгръщане на конкурентните възможности на пристанище Игуменица.

От своя страна министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис отбеляза, че продажната цена е особено висока, а сделката е още една важна спирка в курса на реализация на стратегическите планове на правителството на Нова демокрация за приватизация на пристанищата в полза на гръцката икономика и местните общности.

"Грималди Юромед" и "Миноикес грамес" са контролирани от "Грималди груп", собственост на семейство Грималди.

Пристанището в Игуменица е на второ място в Гърция по отношение на пътническия поток. През него се осъществява голяма част от фериботния трафик между Гърция и Италия.