Министрите на финансите от Г-20 се срещат във Вашингтон и се очаква да подкрепят предложение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), целящо до юни да се постигне съгласие по облагането с такси на интернет гигантите и големите международни компании, предаде Франс прес.

На 9 октомври ОИСР предложи глобална реформа на корпоративното данъчно облагане, предвиждаща промяна в правилата, които позволяват на технологичните гиганти като Фейсбук (Facebook), Епъл (Apple), Амазон (Аmazon), Гугъл (Google) да прехвърлят печалбата си в страни с ниски корпоративни данъци.

Данъчното облагане на интернет гигантите е важен залог за адаптирането на световната данъчна система към цифровизацията на икономиката през последните десетилетия, така че държавите да могат да получават данъчни постъпления, въпреки че компаниите не присъстват физически на тяхна територия.

Преговорите, започнали в ОИСР през януари след години протакане бяха блокирани от появата на три разнородни и "конкурентни" предложения, направени от Великобритания, САЩ и Индия.

ОИСР потърси компромис, представяйки собствен единен подход на масата на преговорите с участието на 134 страни. След като получат зелена светлина от Г-20, тези страни ще могат отново да се съберат за постигане на политическо споразумение.

Крайната дата е юни 2020 година, посочи пред журналисти във Вашингтон Паскал Сент-Аманс, директор на Центъра за данъчна политика и администрация в ОИСР.

Миналата седмица генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия предупреди, че ако не се постигне споразумение до 2020 година, това ще засили опасността от едностранни действия на някои държави.

Предложението на ОИСР се опира на три основни стълба. Първият определя полето на приложение на новата такса, включвайки международни компании "със значително взаимодействие с крайните потребители".

Изключени са обаче предприятия без пряка връзка с потребителя, като например производителите на автомобилно оборудване, които продават стоките си на производители на коли.

Вторият стълб предвижда система за определяне дали дадена страна може или не да облага международна компания в зависимост от оборота на предприятието.

Предложението съдържа и "правна гаранция" за международните компании с механизъм на арбитраж в случай на спор между държави и големи компании, така че да се избегне двойно облагане.

Според ОИСР пазарните икономики и развиващите се страни ще бъдат печеливши от тази данъчна реформа, а губещите ще бъдат данъчните убежища, където се намират централите на международните компании.

Фейсбук, Епъл, Амазон и Гугъл реагираха положително на предложението на ОИСР.