Японската корпорация Фуджифилм холдингс (Fujifilm Holdings Corp) ще похарчи 928 милиона долара, за да удвои капацитета на завод за лекарства в Дания. Компанията ще произвежда там и медикаменти за Ковид-19, насочвайки се все повече към сферата на здравеопазването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С инвестицията във Фуджифилм дайъсинт байътекнолъджис (Fujifilm Diosynth Biotechnologies) ще бъдат разширени поточните линии за активни лекарствени вещества и ще бъдат култивирани клетки за производството на противовирусни ваксини, обяви Фуждифилм. През август миналата година компанията купи съоръжението в датския град Хилерод от Байъджен (Biogen Inc) за около 890 милиона долара.

Стъпката засилва позициите на Фуджифилм като глобална договаряща и подизпълнителна организация, която снабдява други компании във фармацевтичната индустрия. Фуджифилм започна да диверсифицира дейността си в областта на фотоапаратите и офис оборудването, навлизайки в здравеопазването преди повече от десетилетие, припомня Ройтерс.