Световният гигант в света на луксозните стоки, френската Луи Вюитон Моет Хенеси (Louis Vuitton Moet Hennessy), иска да купи американската бижутерийна компания Тифани (Tiffany), съобщи АФП, позовавайки се на информиран източник.

Групата на френския милиардер Бернар Арно, която е собственик на марките Луи Вюитон, Диор (Dior), шампанските Вьов Клико (Veuve Clicquot) и Моет и Шандон (Moet & Chandon) е направила предложение на бижутерийната компания, каза източникът, пожелал анонимност, допълва БТА.

Тифани все още не е отговорила на офертата, отправяна във време, когато индустрията за луксозни стоки се опасява как напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай ще се отрази на търсенето.

Американската компания, чийто растеж е спиран от силния долар и спада на разходите на туристите, ще поиска съвет от големи банки във връзка с предложението.

В края на петъчната търговия борсовата капитализация на Тифани бе близо 11,90 милиарда долара. Оборотният й капитал е нараснал за миналата финансова година с 6,5 на сто до 4,4 млрд. долара. Компанията дава работа на над 14 000 души.

Тифани е основана през 1837 г. от Чарлс Луис Тифани и Джон Йънг. Първият магазин на компанията отваря врати в Манхатън през 1853 година на Пето авеню и 57-а улица. Сега близо до него се намира Тръмп Тауър.

Ако сделката стане факт, тя ще бъде най-голямото придобива в историята на Луи Вюитон Моет Хенеси, отбелязва АФП.