Френската енергийна компания Е Де Еф (EDF) обяви днес, че не планира да затваря атомни реактори поради аномалии при заварките на някои от оборудванията, предаде Ройтерс.

Акциите на групата поскъпнаха с близо 4 процента днес в ранната търговия на фондовата борса в Париж като реакция на това съобщение.

Компанията е установила проблеми в 16 парогенератора при шест от действащите реактори в пет атомни централи в страната.

Е Де ЕФ и нейният филиал Фраматом (Framatome) продължават изключително старателно техническите анализи и ще информират редовно ядрения регулатор, се казва в съобщението.

На 10 септември компанията съобщи за производствени дефекти в някои от компонентите за ядрени реактори, но увери, че прави задълбочени анализи за проверка на годността на оборудването.

Франция е голям износител на електроенергия в Европа и производството на атомния й парк е от основно значение за поддържането на балансирано електроподаване на континента.

През есента на 2016 година ядреният регулатор нареди на Е Де Еф да затвори една трета от реакторите си в продължение на няколко седмици, за да бъдат извършени проверки и ремонти, което доведе до покачване на цените на електричеството с 60 процента за два месеца.