Бернар Арно, главен изпълнителен директор на световния лидер в луксозния сегмент Ел Ве Ем Аш (LVMH) и Франсоаз Бетанкур Майерс, наследницата на "Л"Ореал" (L"Oreal), са заедно със семействата си най-богатите мъж и жена в света. Това се посочва в годишната класация на "Форбс" за 2023 година, публикувана днес и цитирана от Франс прес и БТА.

През 2022 година Бернар Арно се класира на трето място след Илон Мъск, шеф на "Тесла" (Tesla), "Туитър" (Twitter) и "СпейсЕкс" (SpaceX) и основателя на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос.

Френският милиардер обаче ги детронира през декември, тъй като заедно със семейството си притежава най-голямото състояние в света, според класацията "в реално време" на списанието, която се основава най-вече на котировките на борсата и обменните курсове.

В публикувания днес световен рейтинг за 2023 година богатството на Арно се оценява на 211 милиарда долара, според "Форбс", като от изданието уточниха, че "са изчислили нетното богатство, използвайки курсовете на акциите и обменните курсове от петък (11 март 2023 година)".

"За първи път в историята на класацията най-богатите мъж и жена във Франция са и най-богатите в света. Това е двоен успех, който свидетелства за силата на френската икономика, въпреки последователните кризи, през които пряко или непряко минава страната ни", обяви в комюнике "Форбс Франция".

Илон Мъск заема второто място с богатство, което се оценява на 180 милиарда долара, следван от Джеф Безос (114 милиарда долара), Лари Елисън, съосновател на софтуерната компания "Оракъл" (107 милиарда долара) и бизнесмена Уорън Бъфет (106 милиарда долара).

Франсоаз Бетанкур Мейерс (и семейството й) - с 11-то най-голямо богатство в света, равняващо се на 80,5 милиарда долара - е за трета поредна година най-богатата жена в света. През 2019 година тя наследява майка си - Лилиан Бетанкур, първата жена в класацията през 2016 и 2017 година.

"Форбс" изброява общо 43 милиардери във Франция, сред които седем жени с общо богатство, което се е повишило с 20,6 на сто от 2022 година. Зад Бернар Арно и Франсоаз Бетанкур Мейерс се нареждат Франсоа Пино, основател на групата за луксозни стоки "Керинг" (Kering) и братята Ален и Жерар Вертхаймер, собственици на модна къща "Шанел" (Chanel), които се нареждат на четвърта и пета позиция.