Френската строителна групировка "Винчи еърпортс" (Vinci Airports) купува мажоритарен дял от 50,01% от лондонското летище "Гетуик" (Gatwick) за 2,9 млрд. британски лири (около 3,22 млрд. евро), съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирайки официално изявление на компанията.

Сделката ще направи "Гетуик" най-голямата летищна мрежа на компания Vinci, която ще нарасне до 46 летища, обхващащи 12 страни с общ пасажерски трафик от цели 228 милиона, посочиха от френската групировка. Лондонското летище "Гетуик" е осмото по размери в Европа с общ трафик на пасажери от 45,7 милиона през 2018-а година.

"Сделката представлява рядка възможност за придобиване на летище с такъв размер и качество", се казва в изявлението на Vinci.

Самата сделка следва придобиването от Vinci на серия летища в Бразилия, Япония и Сърбия.

Останалите 49,99% от "Гетуик" ще бъдат управлявани от досегашните собственици в лицето на Global Infrastructure Partners, посочиха от френската компания.

"Гетуик" влезе в новините през миналата седмица, след като летището беше принудено да затваря многократно единствената си писта между сряда и петък поради съобщения за наблюдение от страна на мистериозни дронове. Това предизвика хаос на второто най-натоварено летище във Великобритания, засягайки близо 140 000 пътници.