Фондация F.A.M.E инициира първата програма за растеж, насочена към жени предприемачи, които развиват собствен бизнес с потенциал за растеж, и следващо поколение жени в семейни бизнеси, поели главната роля. Пилотният проект се реализира с водещ стратегически партньор EY Bulgaria и с подкрепата на финансова група Карол.

За участие в програмата, могат да кандидатстват растящи компании, с основател/съосновател жена или следващо поколение жени в семеен бизнес. Условието е да имат вече валидиран продукт или услуга на пазара и бизнесът им да е с потенциал за растеж, както на местно, така и на международно ниво. Компаниите могат да са от всички сектори на икономиката, но трябва да са базирани в България, и да са реализирали приходи от минимум 100 хиляди лева за 2023г. Целта на програмата е да достигне до всички региони на България и да стимулира участието и на бизнеси, развивани извън столицата. Кандидатурите на всички желаещи да се включат в програмата ще се приемат до 15 февруари 2024г. онлайн на следния линк, като желанието на организаторите е да изберат до десет участници след прецизен подбор и проведени интервюта.

Виктория Каролева, основател на F.A.M.E, коментира:

"Вдъхновена от интересните истории на българските жени предприемачи, създадох F.A.M.E с цел да насърчи предприемаческата и инвестиционна дейност сред жените, както и да им улесни достъпа до капитал, менторство, контакти и ресурси. Програмата за растеж ще стимулира дамите да мислят стратегически, да си поставят по-големи и по-дръзки цели и да развият бизнеса си на следващо ниво. Бих се радвала, ако тя им даде онзи малък тласък, необходим да се осмелят да действат, повдигнати с вдъхновение, лични примери и подкрепа от съмишленици."

Диана Николаева, съдружник и ръководител на отдел "Стратегия и сделки" в EY Bulgaria и част от консултативния съвет на F.A.M.E, коментира:

"Щастлива съм, че F.A.M.E инициира програмата за растеж. За да виждаме още повече успешни примери на български компании, обществото ни трябва да се ангажира с подкрепата на предприемачеството на всички нива - от образованието, през финансирането, до мрежата от партньори, които да създават възможности. Дамите предприемачи имат нужда от всичко това, но и от солидна подкрепяща среда. Всички усилия за създаване на такава среда имат смисъл и са важни."

Програмата ще включва практически обучения, водени от ключови експерти в съответните области, с цел изграждане на нагласа и конкретна стратегия за растеж. Част от основните модули ще включват прецизиране на бизнес модела, финансов мениджмънт, изграждане на култура и лидерски умения и набиране на капитал. Селектираните участници ще имат ексклузивен достъп до ментори от консултантската компания EY Bulgaria, както и до други бизнес експерти.

Освен обученията с бизнес насоченост, ще се проведат и такива за личностно развитие с фокус върху предизвикателства, пред които са изправени жените предприемачи. Програмата ще се проведе на български език и ще продължи три месеца - от началото на март до края на май 2024г.

Пълната информация за програмата може да намерите тук.

Мария Шишкова, изпълнителен директор на AIMS Human Capital и част от консултативния съвет на F.A.M.E, коментира:

"Твърдо вярвам, че бизнесът трябва истински и еднакво да приоритизира както финансовите резултати, така и социалното въздействие. Овластяването на креативността и предприемачеството на жените несъмнено е един от най-ефективните начини за генериране на положителни вълнообразни ефекти, които водят до дълготрайни ползи."

Следвайки една от основните мисии на F.A.M.E - да подкрепя и развива женското предприемачество в България, програмата ще бъде напълно безплатна за избраните участници през първата година.

За компанията: Фондация ФЕЙМ ( F.A.M.E)

F.A.M.E е регистрирана като фондация на 19 май 2023г. с основната цел да насърчи предприемаческата и инвестиционна дейност сред жените, както и да улесни достъпа им до капитал, менторство, контакти и ресурси. Фондацията е основана от Виктория Каролева, специалист в областта на финансите и инвестициите. Професионалният ѝ опит е във финансовата сфера, като е била част от екипите на консултантската компания EY Bulgaria, Lazard в Париж и Schroders в Милано, две от водещите международни компании за управление на активи, както и на финансова група Карол. Завършила е мениджмънт с предприемачество в Англия и е сертифициран член на CFA Institute. В момента, Виктория е и ангел инвеститор и стартъп advisor.

Дейността на фондацията се подкрепя от Консултативен съвет ( advisory board), който се състои от жени лидери, част от най-големите водещи компании в света:

  • Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел "Стратегия и сделки" за EY Bulgaria, Северна Македония, Албания и Косово
  • Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital Bulgaria и Dale Carnegie Training
  • Моника Йонеску, изпълнителен директор, UBS Switzerland Wealth Management