Американската компания "Филип Морис" (Philip Morris), известна с марката цигари "Марлборо", е на път да получи одобрението на Европейската комисия за придобиването на "Суидиш Мач" (Swedish Match) за 16 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници. За целта обаче тя ще трябва да продаде логистичния бизнес на шведската компания.

"Филип Морис" обяви през май сделката, чиято цел е да разшири присъствието на американската компания на бързорастящия пазар на тютюневите алтернативи, а по-рано този месец представи пред ЕК компромиса, за да получи одобрение.

"Филип Морис" си е поставил за цел до 2025 г. продажбите на бездимни продукти да съставляват над половината от приходите на компанията.

Шведската "Суидиш Мач" контролира около половината от глобалния пазар на снус, влажен тютюнев продукт за смучене, и е водещ производител на никотинови торбички.

Засега от ЕК, "Филип Морис" и "Суидиш Мач" отказват коментар. Срокът за одобряване или отхвърляне на сделката изтича утре. По силата на шведските закони 90 процента от акционерите на компанията трябва да одобрят сделката до 4 ноември, за да бъде тя факт.