Компанията "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler Automobiles NV - FCA) отправи предложение за сливане с френския си конкурент "Рено" (Groupe Renault), обяви в понеделник италианско-американският автомобилен производител, като подобна сделка може да доведе до създаването на третия най-голям автомобилен производител в света, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл", цитирани от БНР.

Собствеността върху съвместния бизнес ще бъде равномерно разпределена между акционерите на FCA и Groupe Renault и ще създаде автомобилен производител, който продава ежегодно 8,7 милиона автомобила и който ще има силно присъствие в ключови региони, автомобилни пазари и технологии, генерирайки 5 милиарда евро годишно, посочи FCA в официално изявление.

Предложението на италианско-американският автомобилен производител ще бъде обсъдено от Съвета на директорите на Renault през днешния ден.

"Широкото и допълващо се портфолио на съвместната марка ще осигури пълно покритие на пазара, от луксозните до мейнстрийм автомобилите", се казва в изявлението на "Фиат Крайслер".

Предложената сделка ще обедини двата автомобилопроизводителя в холандска холдингова компания. След изплащане на специален дивидент от 2,5 милиарда евро на акционерите на FCA, всяка от двете компании ще получи 50 процента от комбинираното предприятие под формата на нови акции.

Преговорите между двете страни бяха в напреднала фаза в неделя и включиха редица възможни резултати, посочиха пред "Уолстрийт джърнъл" източници, запознати с въпроса. Според тях се очаква компаниите да обявят в понеделник споразумение за сътрудничество в области, които включват технология за електрически превозни средства, производствени платформи и свързаност.

Председателят на "Рено" Жан-Доминик Сенард се срещна с френския финансов министър Бруно Льо Мер в петък и представи плана за сливане на двете компании. Френската държава, която притежава 15% от "Рено", не се противопоставя на сливането, посочиха източниците на "Уолстрийт джърнъл".

От своя страна Ройтерс отбелязва, че натискът за консолидация сред производителите на автомобили нараства с оглед на предизвикателствата, свързани с електрификацията, затягането на емисионните разпоредби и скъпите нови технологии, разработени за стандартни и автономни превозни средства.