Нюз корп (News Corp) на Рупърт Мърдок обяви, че е сключила с Фейсбук (Facebook) в Австралия тригодишна сделка, която ще задължи гиганта в социалните медии да плаща за съдържанието на медийната корпорация, след неотдавнашното въвеждане на нов кодекс за цифровите новини в страната, предаде ДПА.

Глобалната медийна компания, чиято централа е в Ню Йорк, "е постигнала многогодишно споразумение за предоставяне на достъп до надеждни новини и информация на милиони потребители на Фейсбук в Австралия чрез неговия продукт Фейсбук нюз (Facebook News)".

Австралийският национален вестник и новинарският сайт news.com.au са сред заглавията, участващи в сделката, която включва също столични топ издания и регионални и обществени издания, допълва БТА.

Нюз корп добави, че и Скай нюз Острейлия (Sky News Australia) е постигнала ново споразумение с технологичния гигант, "с което се разширява и значително надгражда вече съществуващо".

Новината идва, след като Фейсбук се споразумя миналия месец да подкрепи избрани от него издатели след тежка битка с австралийското правителство за заплащането на съдържание. Спорът за кратко накара Фейсбук да забрани австралийското новинарско съдържание на своята платформа, припомня ДПА.