Фармацевтичните компании "трагично се провалиха" в разрастващата се глобална здравна криза с коронавируса въпреки призивите да осигурят равнопоставено разпределение на ваксините срещу Ковид-19. Това обяви днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от ДПА.

Според институцията фармацевтичните фирми са продавали ваксините при монопол върху технологиите за производство, лобирали са срещу споделянето на интелектуалната собственост и са определяли високи цени с приоритет доставки за богатите държави през 2021 г.

Произведените през миналата година 10 милиарда дози са били предостатъчни да бъде постигната целта от 40 на сто ваксинирани до края на годината, поставена от Световната здравна организация (СЗО). Но едва 4 процента от хората в държави с ниски доходи са били изцяло ваксинирани.

"Повече от 1,2 милиарда човека от страни с нисък и под средния доход е можело да бъдат ваксинирани до края на 2021 г., ако производителите на ваксини бяха взели присърце своите задължения и отговорности към човешките права", заяви Раджат Хосла, старши директор по проучванията, защитата и политиката към "Амнести".

По-рано този месец от СЗО казаха, че за справянето с коронавирусната пандемия в бедните държави са необходими още 16 милиарда дози от ваксини.