Нидерландският производител на електрически велосипеди "ВанМууф" (VanMoof) е изпаднал в несъстоятелност и администраторите проучват дали могат да продадат активи и да преструктурират фирмата. Това обяви днес компанията, цитирана от Ройтерс и БТА.

"ВанМууф", който събра 100 милиона евро (112,56 милиона долара) за разширяване в международен план на фона на бума на продажбите по време на пандемията, е подал заявление за защита от кредитори миналата седмица.

Компанията съобщи в комюнике, че съдия от Амстердамския окръжен съд е обявил банкрута на "ВанМууф Глоубъл холдинг" (VanMoof Global Holding), "ВанМууф Би Ви" (VanMoof BV) и "ВанМууф Глоубъл съпорт Би Ви" (VanMoof Flobal Support BV) на 17 юли.

Двама администратори, назначени, за да наблюдават производителя на електрически велосипеди "продължават да правят оценка на ситуацията във "ВанМууф" и проучват възможността за преструктуриране, което ще позволи на компанията да продължи да оперира, включително посредством продажби на активи.

Международните дъщерни компании не са "в процедура по несъстоятелност", се посочва в комюнике на компанията, без да се дават допълнителни подробности.

Нидерландската телевизия НОС съобщи, че компанията, която продава велосипеди за над 2000 евро (2250 долара) всеки, е пострадала от високите разходи за поддръжка и поправка на возилата, когато са под гаранция.

Компанията има около 700 служители.