"Еврохолд" ще използва финансиране от три западни банки за придобиването на българските активи на ЧЕЗ, съобщи ръководителят на холдинга Асен Христов в интервю за "Лидове новини", цитирано от БНР.

Журналистът на чешкото издание Ондрей Кутник е бил в България заедно с колеги от други чешки медии на посещение, организирано заради сделката.

В интервюто за "Лидове новини", председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обяснява, че са водени разговори със седем банки, пет от които са изразили готовност да финансират покупката на българските активи на ЧЕЗ. Избрани са три от тези банки, които са западни и са в топ 10.

От публикацията става ясно, че "Еврохолд" възнамерява да използва одиторските услуги на "Грант Торнтон", както и експертизата на руската "Ренесанс Кепитъл". Христов обаче подчертава, че тя няма да участва с финансиране в сделката.

Интервюто е озаглавено с цитат от Асен Христов: "Политиците стрелят по ЧЕЗ", а материалът репортажно - как от високия етаж от офиса си Христов вижда София на дланта си, а в активите му липсва единствено ЧЕЗ. Христов е представен като един от най-влиятелните бизнесмени, който има близки познанства в политическите кръгове. Попитан дали познава Цветан Цветанов, Христов подчертава, че го е срещал преди години, но познава много хора, което не означава, че се вижда с тях.

Кутник отбелязва, че целият борд на директорите на "Еврохолд" не са пропускали възможност да подчертаят, че при тази сделка "няма руски пари и руско влияние".