Най-големите петролни и газови компании в света, включително Shell, Exxon и Gazprom, се очаква да похарчат 857 милиарда евро за нови проекти за нефтени и газови находища до 2030 г. Тази цифра може да се покачи до зашеметяващите 1,4 трилиона евро през 2040 г., сочи ново проучване на Global Witness и Oil Change International, цитирано от Euronews.

Всичките 20 компании, разследвани от две неправителствени организации, в същото време твърдят, че подкрепят целта на Парижкото споразумение за поддържане на глобалното затопляне под критичния праг от 1,5 C по Целзий.

Руската държавна компания "Газпром" оглави класацията за газ с прогнозирани разходи от 373 милиарда евро според данните на независимата фирма за енергийни изследвания Rystad Energy. Qatar Energy е на второ място с 52 милиарда евро, следвана от Total Energies с 29 милиарда евро. Shell се класира на четвърто място с прогнозирани разходи от 26 милиарда евро. За добив на петрол американските фирми оглавиха списъка с най-високите вложения на Exxon (54 милиарда евро). Фирмите Chevron (52 милиарда евро) и Conoco Phillips (51 милиарда евро) с другите две компании в топ 3.

В свой коментар за констатациите от доклада, ExxonMobil изтъкнаха своите "инвестиции от 15 милиарда долара (13,8 милиарда евро) в технологии с по-ниски емисии". Chevron изтъкна плановете си за намаляване на "въглеродната интензивност" на петрола и газа. Conoco Phillips заяви, че планът на компанията за "беземисионно производство на енергия" се занимава с въглеродната интензивност на нейните продукти и предлага възможности за компанията да инвестира в улавяне на въглерод, водород и въглеродни компенсации. И от TotalEnergies обясняват как данните от Rystad Energies, използвани в доклада, надценяват бъдещите й инвестиции. Компанията очаква да похарчи около 11,8 милиарда евро за "зелени проучвания" между 2022 и 2026 г.

3e-news.net