Базираната в Германия мултинационална енергийна корпорация Ер Ве Е (RWE) e финализирала нов 5-годишен договор с норвежката енергийна компания "Екуинор" (Equinor) за покупката на природен газ, предаде ДПА.

Споразумението предвижда доставката на между 10 и 15 тераватчаса природен газ годишно, съобщиха Ер Ве Е и "Екуинор".

Енергията, генерирана от 10 тераватчаса природен газ, се равнява на годишната консумация от по около 20 000 киловатчаса електроенергия на около 500 000 домакинства, отбелязва ДПА.

Две трети от корпорацията "Екуинор", която е един от най-големите производители на петрол и природен газ в Европа, е собственост на норвежката държава. Централата на компанията е в Осло.

"Новият договор допринася за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ", посочва Андрее Щраке, главен изпълнителен директор на подразделението на Ер Ве Е, което отговаря за доставката и търговията с енергийни продукти.

В края на септември "Екуинор" подписа 5-годишен договор за доставка на природен газ с австрийския консорциум О Ем Ви (OMV). Също в края на септември Великобритания даде зелена светлина на норвежката държавна компания да разработва петролното и газово поле "Роузбанк" в Северно море. "Екуинор" държи мажоритарен дял от "Роузбанк".

Месец по-рано пък "Екуинор" съобщи, че проучва евентуална продажба на бизнеса си в Азербайджан, включително на дела си в най-големия петролен проект в страната.