Американската корпорация Епъл (Apple) разглежда варианта да измести между 15 и 30 процента от производствените си мощности от Китай в други страни на фона на засилващите се търговски спорове между Вашингтон и Пекин. Това съобщи днес японският вестник "Никей", цитиран от ТАСС.

Според източници на вестника ръководството на компанията е поискало от основните си доставчици да оценят разноските по изнасянето на производството от Китай към други страни и по точно към Виетнам, Индия, Индонезия, Малайзия и Мексико, както и да анализират перспективите за започване на бизнес в тях, допълва БТА.

Сред доставчиците са Фокскон (Foxconn), Пегатрон, (Pegatron), Уистрон (Wistron), Кванта къмпютър (Quanta Computer), Компал елeктроникс (Compal electronics), Инвентек (Inventec).

Вестникът отбелязва, че над 90 процента от цялата продукция на Епъл се произвежда в Китай и Хонконг, като тези показатели са се увеличили още повече напоследък. Миналата година Китай за първи път е изпреварил САЩ и Япония по брой на доставчиците за американския технологичен гигант.

В момента в Китай са 41 от 200-те водещи доставчици. Работните места, свързани с Епъл, са достигнали 5 милиона. От тях 1,8 милиона души са заети с разработката на софтуер и приложения за операционната система айОуЕс (iOS).

Епъл е основана през 1976 година и произвежда освен айФон (iPhone) също така таблетите айПад (iPad), компютрите айМак (iMac), лаптопи Макбук (MacBook), музикалните плеъри айПод (iPod) и друга високотехнологична техника. Корпорацията, чиято централа е в Купертино, Калифорния, е сред най-големите в света, с пазарна капитализация над 1 трилион долара.

На 10 май администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп увеличи за пореден път с 10 до 25 процента митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Тръмп дори възложи да се проучи повишаването на митата за китайски стоки за още 300 милиарда долара. Американската страна обясни действията си с това, че Пекин не спазва споразуменията, постигнати на консултациите по търговските въпроси между двете страни. В отговор Китай въведе от 1 юни ответни мита за над 5000 американски стоки на обща стойност 60 милиарда долара.