Италианската енергийна група "Енел" (Enel) обяви днес, че ще продаде дейността си в Румъния на гръцката група Пъблик Пауър Корпорейшън (Public Power Corp - PPC) за 1,26 милиарда евро като част от план за намаляване на дълга и фокусиране върху зелената енергия, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Споразумението предвижда плащането от страна на ППК на общата сума от около 1,26 милиарда евро, което оценява продаваните дружества на около 1,9 милиарда евро (за 100 процента от акциите). Освен това общата сума може да бъде коригирана в съответствие с клаузи, обичайни за такива сделки, както и чрез механизъм за потенциални допълнителни плащания в зависимост от бъдещата стойност на бизнеса на дребно", се казва в прессъобщение на Енел, изпратено до Аджерпрес днес.

Сделката е в съответствие с настоящия стратегически план на Енел Груп, който има за цел да се съсредоточи върху шест целеви държави с висок потенциал за растеж, в които компанията има интегрирано присъствие, а именно Италия, Испания, САЩ, Бразилия, Чили и Колумбия.

Завършването на сделката, което се очаква през третото тримесечие на тази година, е предмет на редица условия, които обикновено се срещат при този вид споразумения, включително разрешението на съответните антитръстови органи.

"С продажбата на всички дейности в Румъния продължаваме плана за продажба на активи, представен преди три месеца в рамките на Стратегическия план на Енел за 2023-2025 г. Гордеем се с резултатите, които постигнахме в Румъния, откакто навлязохме в страната през 2005 г., и оценяваме упоритата работа и отдадеността на нашите колеги, които ни позволиха да се превърнем в един от най-важните интегрирани енергийни играчи в Румъния. Убедени сме, че важна международна група като ППК ще продължи тази история на успеха", заяви Франческо Стараче, главен изпълнителен директор и управляващ директор на Енел Груп.

От 2005 г. насам Енел Груп е важен играч в енергийния сектор в Румъния с дейности в областта на разпределението и доставката на електроенергия, в областта на производството на енергия от възобновяеми източници чрез мощности от над 500 мегавата и в областта на напредналите енергийни услуги.

Групата Пъблик Пауър Корпорейшън (PPC) е най-голямата компания за енергийни услуги в Гърция, отбелязва Аджерпрес.