Европейската авиационна група "Еърбъс" (Airbus) обяви, че ще изплати на служителите си специален бонус заради растящата инфлация и енергийната криза, предаде ДПА. От синдикатите определиха действието като "образцово".

Персоналът в Германия, Франция и Испания ще получи еднократно плащане от 1500 евро (1490 долара), потвърди във вторник говорител на Airbus в съответствие с писмо до персонала.

Междувременно служителите във Великобритания трябва да получат 1500 британски лири (1710 долара) на човек. Персоналът в други страни също ще получава специално заплащане.

120 000 служители ще получат парите със следващата вноска от заплатите си.

Германският профсъюз "И Ге Метал" (IG Metall) похвали този ход. "Еърбъс дава добър пример", каза Даниел Фридрих, областен мениджър на профсъюза. Той каза, че макар еднократното плащане да помогне на персонала да компенсира цените, които се покачват рязко, такава помощ не е достатъчна.

Фридрих призова за по-дългосрочни увеличения на всички работници в металната и електрическата промишленост. По думите му германския профсъюз IG BCE, който успя да договори две необлагаеми специални плащания от по 1500 евро за работниците в химическата и фармацевтичната промишленост, заедно с постоянно увеличение на заплатите от 3,25 на сто на два етапа. Синдикалният лидер заяви, че правителството е разрешило възможността за еднократно необлагаемо плащане.