Богатството на Джеф Безос може да се стопи с над 15 млрд. долара през днешната търговия, след като финансовите резултати на Amazon.com разочароваха инвеститорите и предизвикаха солиден спад с над 10% на акциите на водещата компания за електронна търговия при отварянето на Уолстрийт.

Акциите на компанията поевтиняват силно, след като късно снощи тя обяви, че е излязла на загуба през първото тримесечие, като в същото време отбеляза най-слабо повишение на продажбите си от 2001 г. насам, съобщи БНР.

Ако този първоначален ценови спад се запази, нетната стойност на богатството на Безос може да спадне до около 155 милиарда долара, според индекса на милиардерите на агенция Блумбърг (Bloomberg Billionaires Index). През миналата година богатството на Джеж Безос достигна пик от 210 мрд. долара.

Още преди днешното поевтиняване на акциите на Amazon, Джеф Безос, който е най-богатият човек в света след Илон Мъск, вече беше четвъртият най-голям губещ през тази година, като състоянието му се сви с 23 милиарда щатски долара към края на вчерашната търговия, според Bloomberg Billionaires Index.

Неговата компания Amazon се бори с по-високите разходи за труд след прекомерно наемане на персонал по време на пандемията и със скока на инфлацията, която може да ограничи размера на продажбите.

В четвъртък вечерта компанията отчете нетна загуба от 3,84 млрд. долара през първото тримесечие (загуби от 7,56 долара за акция) в сравнение с печалба от 8,1 млрд. долара през същия период на миналата година.

Приходите (продажбите) на Amazon пък се повишиха с едва 7,3% до 116,44 млрд. долара, надвишавайки слабо пазарните очаквания.