Съд в Дубай одобри днес екстрадирането в Дания на британски финансист, обвинен в организирането на схема за данъчни измами на стойност от 1,7 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

Санджай Шах, търговец в хедж фонд, е ръководил от 2012 г. до 2015 г. схема, в която чуждестранни компании претендирали, че притежават дялове от датски компании и изисквали връщане на данъци, въпреки че не отговаряли реално на условията за това.

Шах беше арестуван в Дубай по-рано тази година по искане на датските власти. В одобрението на екстрадицията му в Дания се посочва, че множество документи разкриват "неговото участие в измами и пране на пари".

Според друго съдебно решение по-рано този месец Шах трябва да заплати 1,25 милиарда долара на датските данъчни власти. Адвокатите му обжалват това решение. Те посочиха, че ще обжалват и решението за екстрадиране.

52-годишният финансист твърди в серия интервюта, че е невинен, но така и отказа да замине за Дания, за да го докаже пред съда. Защитата му твърди в закрити заседания, че Копенхаген не е следвал правилата при изискването на екстрадицията му.

Арестът на Шах става възможен, след като през юни Дания и ОАЕ подписаха споразумение за екстрадиране. Шах е един от няколкото издирвани по случая с измамите за милиарди.

Задържането му идва в момент, когато натискът върху ОАЕ да засили битката срещу мръсните пари става все по-сериозен. Федерацията от седем емирства отдавна е известна с това, че кани богати хора от цял свят да инвестират в страната, без да се интересува откъде идва богатството им.

През последните месеци, обаче, ОАЕ опитва да очисти образа си и осъществи няколко знакови ареста, сред които най-шумният беше този на братята Гупта от ЮАР, обвинени в съучастие в голяма корупционна схема, в която е замесен и бившият президент на страната Джейкъб Зума.

Нещо повече, преди месец Ахмед Насер ар-Раиси, представител на ОАЕ, беше избран за президент на Интерпол.