Германският железопътен оператор Дойче бан (Deutsche Bahn) ще инвестира 1 милиард евро за нови високоскоростни влакове Интерсити експрес (ICE) въпреки пандемията от коронавирус, която почти спря дейностите му, предаде Франс прес и БТА.

"От 2020 година Дойче бан ще подсили флотилията си от влакове за дълги разстояния с 30 нови високоскоростни влака", уточни операторът в комюнике.

Поръчката за 1 милиард евро е за германската компания Сименс мобилити (Siemens Mobility).

Очаква се новите влакове да започнат да се движат от 2022 година между западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия и Мюнхен, в Бавария.

Така транспортните мощности на групата ще достигнат 13 000 места за пътници, изтъква Дойче бан. Операторът планира да увеличи през идните години флотилията си за дълги разстояния с 20 процента.

В продължение на няколко месеца Дойче бан понесе драстичен спад на железопътния трафик в резултат на ограниченията, въведени за борба с разпространението на новия коронавирус. Операторът очаква през 2020 година най-голямата загуба в своята история. За да успее да издържи, в началото на юни компанията получи рекапитализация от 5 милиарда евро от германската държава, която е неин единствен акционер.

Железопътният сектор е смятан за стратегически в Германия, която възнамерява да модернизира жп мрежата в рамките на политиката си за по-зелен транспорт. Берлин планира броят на пътниците в германските железници да се удвои до 2030 година, което е заложено в подписан в края на юни договор.

Споразумение, подписано през януари от правителството и Дойче бан, предвижда допълнителни инвестиции до 2030 година от 62 милиарда евро от държавата и 24 милиарда евро от жп компанията.