Темата с използването на РДФ в нашата централа е затворена страница! Апелирам глупавите лъжи за горенето на отпадъците да спрат, заяви пред Dir.bg директорът на ТЕЦ"Брикел" Янилин Павлов.

Г-н Павлов, Последните години се изписа толкова много относно намеренията в Брикел да се оползотворяват отпадъци. До къде стигнахте с тях?

Това е затворена страница за нас. Отдавна обявихме, че стопираме реализацията на намерението за добавяне на РДФ в горивния микс на Брикел. Не разбирам защо периодично тази тема се завърта в публичното пространство. В Брикел не се горят отпадъци, всички подобни твърдения са опит за манипулации и спекулации.

Категорични сме, че няма да променим това решение, поради тази причина се обръщам към българското общество и към жителите на Гълобово ,да знаят че всякакви най-вече предизборни спекулации, които излизат из социалните мрежи , че ние оползотворяваме отпадъци в момента просто са абсолютни лъжи. Някои хора използват екологичната тема и чрез неверни твърдения за нашата централа се опитват да си правят предизборна кампания. Подобен тип лъжи, публикуването на стари или "пипнати" снимки на централата са много опасни , защото се заиграват със страховете на хората. А да си играеш с човешките страхове, е изключително непочтено дори за лица, решили на всяка цена да станат депутати.

Искам и за тях да повторя още веднъж темата с използването на РДФ в Брикел е затворена страница.

Защо се отказахте от намерението си?

Заради обществения натиск. По мое мнение и по мнението на много чуждестранни експерти в областта, използването на РДФ е екологична възможност, която на много места по света дори се подкрепя от държавата, но у нас ,нито ние успяхме да обясним добре на хората ползата от РДФ, нито държавата ни подкрепи особено, да не кажа никак. Да не говорим за кампанията, която се проведе срещу оползотворяването на отпадъци по всички правила на манипулациите и пропагандата. Сега ми е интересно как ще се държат същите тези псевдозелени експерти ,когато в София започне строителството на инсинератор за РДФ. И как същите експерти ще обяснят защо Европейската комисия дава страшно много пари на столицата, именно за построяването на централа за горенето нa отпадъци, ако това е толкова вредно, както те твърдяха.

През последните дни във фейсбук бяха публикувани снимки на черен пушек, идващ от Брикел. Как ще ги коментирате?

Както казах - тези снимки явно са поредният опит да бъдем вкарани в предизборни интриги. Снимките са стари и със сигурност не са от "последните дни". Някои от тях са толкова обработвани на фотошоп, че авторите им могат да си намерят работа при някоя плеймейтка, която иска да изглежда "по така". То бива да се "рисуват" черни пушеци ,но този път прекалиха. Снимки без автор, публикуване на кило във фейсбук не са най-добрият източник на информация. Нека сериозните медии проверяват произхода на подобни "фотоси", а най-лесно е да се обадят на нас, да пратят тв екип или пък директно да търсят информация от РИОСВ Стара Загора. Уверявам, техният контрол над нас е стриктен и директно казано безпощаден.

Какви са плановете Ви в момента?

Желанието ни е поетапно да заместваме все по-голям дял от въглищата с биомаса. Биомасата е 100% екологичен източник на енергия и еколозите трябва да са доволни от нашия избор. В момента калкулираме различни варианти на проекти за въвеждане на нови горива, като синтез газ от биомаса, на следващ етап и водород, но сме още в началото.

Какво искате да знае обществото за Брикел? Бихте ли отправили призив?

Искам да не се правят опити да ни се вменяват несъществуващи грехове, и ако може това с глупавите снимки на черен пушек ,извиращ от прозорците на централата настина да спре. Всичко си има граници. С постоянните си атаки някои "еколози" всъщност само пречат на целта ни да станем екологична централа, а нали и те -уж се борят за това. Призивът ми е да не замесват името на "Брикел" в скалъпени политически игрички. Това няма да им донесе гласове. Особено в град като Гълъбово. Познавам хората тук. Те не обичат някой да посяга на поминъка им, само за да стане депутат.

Брикел е важно дружество за България, даже нещо повече, то е от стратегическа важност за енергийната сигурност на страната. Позволете ни да осъществим трансформацията на дружеството и да запазим работните места на нашите служители. Ще информираме не само институциите, а и обществото за всяко начинание, с което се заемем по пътя към създаването на екологично производство на електрическа и топлинна енергия, както и на брикети! Стремим се да създадем изцяло зелена перспектива пред Брикел.