Единадесетото издание на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste събра 80 от най-добрите родни производители в "Интер Експо Център" в столицата. Събитието започна на 11 ноември и ще продължи до 13 ноември, като посетителите могат да дегустират над 500 вина, съобщи БТА.

Всяка винарна има право да участва най-много със 7 вина, а гостите имат възможност за пряк контакт с хората, които стоят зад създаването им и могат да се запознаят от първо лице с концепцията и философията им.

Сред изложителите са и трите български винарски изби, влезли в тазгодишната престижна класация World"s Best Vineyards 2022: Top 100 - "Мидалидаре Естейт", "Вила Мелник" и винарско имение "Драгомир".

От "Драгомир" казаха, че повечето посетители на винарната им са чужденци, които често са по-информирани за родното ни винопроизводство от повечето българи. Затова подобни събития са определяни като важни за популяризирането на местните производители. Във винарната, както и в много от останалите, редовно се правят дегустации и обиколки из избите и лозята.

Организаторите на форума са подготвили и богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации. "Майсторските класове на DiVino.Taste 2022, които ще се проведат на 12 и 13 ноември, са един добър начин да разширим и задълбочим познанията си по някои определено важни винени теми - български, балкански и световни", заявяват от DiVino.

През годините DiVino.Taste се превърна в най-успешното събитие за популяризиране на качественото българско вино и винопроизводство. Форумът представлява професионална платформа за пряка комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, дистрибутори, крайни клиенти.

Броят на изложителите е нараснал от 37 в първото издание през 2011 г. до 84 през ноември 2019 г. В предишното издание през 2021 г., въпреки ограниченията заради пандемията, участие са взели 65 виноизложители. Посетителите също са се удвоили - от близо 3000 през 2011-а до над 6000 през последните две години.