Оборотът на френския гигант в хранително-вкусовата промишленост Данон (Danone) се е понижил с 9,4% през първото тримесечие на 2021 г. заради здравната криза и неблагоприятни обменни курсове. Това съобщи днес в комюнике френският гигант в хранително-вкусовата промишленост, цитиран от Франс прес.

Компанията разчита на печеливш растеж през втората половина на годината, отбелязва БТА.

От януари до март Данон е регистрирал оборот от 5,66 милиарда евро, се посочва в комюникето на компанията, чийто бивш главен изпълнителен директор Еманюел Фабер се оттегли от поста в средата на март. Акционерите настояха за напускането му заради разочароващите резултати.

Компанията все пак прогнозира текущ оперативен марж, съответстващ в голяма степен на показателя от 2020 година, който бе 14 процента (спрямо 15,2 процента през 2019 година).

Спадът на оборота за тримесечието се съкрати до -3,3 процента, без да се отчита влиянието на валутните курсове и други промени.

Групата заяви, че е засегната от неблагоприятното влияние на Ковид-19, както и от високата база за сравнение от първото тримесечие на 2020 година, което бе белязано от презапасяването на потребителите, преди да бъдат наложени карантинните ограничения.

За пореден път подразделението за напитки на Данон е регистрирало най-голям спад (-14,9 процента), засегнато от степента на мобилност на потребителите, която все още е под равнищата преди коронавируса.

Подразделението за специализирани хранителни продукти е отчело понижение от 11,8 процента, а спадът при млечните продукти и тези с растителен произход е бил 6,4 процента.

Данон съобщи, че е е финализирал придобиването на компанията Ърт айлънд (Earth Island), която произвежда марките "Следвай сърцето си" и е основоположник на продуктите от растителен произход в САЩ.

Припомняме, че в началото ма несеца Данон обчви, че планира да съкрати 1850 работни места в световен мащаб, от които 458 във Франция. Съветът на директорите, който отстрани в средата на март Фабер на фона на кризата с недоверието на част от акционерите към него, потвърди плана "Лоукъл фърст" (Local First). Той трябва да увеличи доходността и да генерира икономии чрез олекотяване на йерархичната структура на Данон.

Изпълнението на този план ще става постепенно за няколко месеца през 2021 и 2022 година.