От стъпването си на българския пазар ЧЕЗ Разпределение България подмени половината от кабелите, които са част от критичната инфраструктура, захранваща с електроенергия столицата, и модернизира повече от 50% от подстанциите в нея.

"Голяма част от енергийните съоръжения в София са проектирани и въведени в експлоатация през 70-те и 80-те години на миналия век. Разработили сме мащабна програма за модернизация на критичната инфраструктура на София. Целта на тази програма е да осигури електрозахранване, каквото отговаря на нуждите на една съвременна европейска столица", каза Цветомир Ралчев, директор "Стратегическо планиране и развитие на мрежата" в ЧЕЗ Разпределение България.

Програмата стартира през 2011 г. с подмяната на кабел "Редута". Последва полагането на нов 110-киливолтов кабел "Левски", осигуряващ електрозахранването на идеалния център на града. През 2013 г. бе извършена най-мащабната реконструкция на електроразпределителната мрежа в София през последните 30 години чрез модернизацията на две подстанции "Средец" и "Хиподрума" и изграждане на нова 110-киловолтова, суха, кабелна линия "Гешов", която свързва подстанциите. Проектът осигури първата напречна връзка в електроенергийната инфраструктура на София.

От старта на програмата за модернизация на стратегическата инфраструктура на София досега са положени 15 000 метра нови кабели 110 киловолта. За разлика от старите, маслени кабели, новите са алуминиеви, произведени са по специална технология и не представляват интерес за крадците. За 2020 г. е предвидена подмяната поредния 110-киловолтов кабел, наречен "Дондуков".

От началото на реализация на програмата са модернизирани 17 подстанции, което позволява автоматизиране на управлението на мрежата в столицата.