В Индустриалния парк в Шумен ще бъдат изградени нови четири завода, съобщи пред журналисти председателят на Стопанска камара - Шумен Николай Тончев. Заедно с това, до септември ще бъде завършено и предприятието за алуминиеви профили и системи за врати и прозорци на фирма "Виас", в което ще работят 150 души.

Шуменска фирма ще изгради производство на стоманени фитинги.

Италианска фирма ще направи завод за монтажни кабели с изключително високо качество. "Тя ще взема проводници от "Саркуйсан" и ще нанася изолацията. Това е голяма и известна фирма за кабели. Радваме се, че избраха да дойдат при нас. Първоначално там ще се открият също 50-60 места, като се предвижда разширение на още два етапа", обясни Тончев, цитиран в съобщение на БСК.

Ще започне строителството и на предприятие за картонени опаковки.

Чуждестранна фирма ще построи завод за спирачни системи за автомобили.

Тончев отбеляза, че 2019 година е била много успешна за Индустриалния парк. Счетоводната печалба е в размер на 2 133 975 лв., от които общината получава дивидент 256 077 лв. като съдружник с 40% дял.

С 1 млн. 200 хиляди лева, които Министерският съвет преведе в края на миналата година, ще бъде изградена довеждаща инфраструктура в Индустриалния парк. Предвижда се да бъдат направени две нови кръгови кръстовища и ново улично осветление от района на сегашното кръгово по околовръстния път, през "Детелината", до входа по бул. "Симеон Велики" - в района на бензиностанция "Петрол".

"Ние трябва да се гордеем с успешните проекти, които помагат на града да се развива," каза кметът на Шумен Любомир Христов. Това той изтъкна по повод разпространени неверни твърдения, че Индустриалният парк не плаща за водата, която получава. Кметът изрази съжаление, че "вместо да работим всички заедно за доброто на града, често се чуват недоброжелателни мнения, които създават лош имидж на Индустриалния парк, а и на града".

По този повод Николай Тончев информира, че нито едно предприятие в Индустриалния парк в Шумен не използва вода за промишлени нужди. Красимир Христов от ВиК-Шумен посочи, че дружеството отчита ежемесечно потребление от около 1000 куб.м. вода. Той припомни, че общият водомер за парка е пуснат през 2013-та година. След изграждането на всяко предприятие за всяка фирма се монтира отделен водомер и подобни твърдения не почиват на реалността.