Чешкият авиопревозвач "Смартуингс" (Smartwings) отхвърли вчера държавна намеса в бизнеса му, след като министърът на промишлеността предложи държавата да се намеси, за да ме помогне и дори да я изкупи.

"Смартуингс" е собственик на "Чешките авиолинии" (Czech Airlines). 

Министърът на промишлеността Карел Хавличек каза през почивните дни, че чешкото правителство може да се намеси, за да помогне на "Смартуингс" или дори напълно да поеме компанията.

Говорителка на компанията обаче заяви вчера, че никой не е изразявал подобно желание.

Вместо това, фирмата се опитва да получи обезпечена от държавата кредитна линия. , Такова е всъщност другото предложение на правителството за помощ - държавно гарантирани кредити.

Хавличек каза още, че правителството ще обсъди ситуацията със "Смартуингс" и решение ще бъде взето до края на юни. По думите му групата представлява стратегически интерес за правителството.

Финансовият министър Алена Шилерова одобри изкупуването на "Смартуингс", допълва агенция ЧТК.

Авиогрупата посочи, че ще приветства всяка дискусия по въпроса, но не приема изкупуване.

Все още вярваме, че по-нататъшен дебат за подкрепа на компанията, в която работят 2500 души, ще се изплати от гледна точка на бизнеса, изтъкна в изявлението си "Смартуингс".

Хавличек, който ръководи и транспортното министерство, подчерта, че всяка евентуална намеса на правителството ще бъде инвестиция и групата може да бъде продадена по-късно, може би на печалба.

Чешките авиолинии вчера възобновиха дейността си, след двумесечен престой. Първите полети бяха за Париж, Франкфурт и Амстердам. През 2019 г. компанията е превозила 8,2 милиона пътници и е най-големият авиооператор, който лети от летището Прага.

В момента чуждестранните туристи все още имат забрана да влизат в Чешката република.

Пандемията от новия коронавирус стана причина за преустановяване на голяма част от въздушния трафик по света и силно засегна авиолиниите и летищата.