Чешкият милиардер Даниел Кретински увеличи дела си в Metro до 29,99%, два месеца след като офертата му за придобиване на стойност 5,8 млрд. евро беше отхвърлена от борда на директорите на германската верига магазини за бързооборотни стоки, съобщава Financial Times, цитиран от Инвестор.

Инвестиционната компания EP Global Commerce, която е собственост на Кретински и словашкия му бизнес партньор Патрик Ткач, съобщи в четвъртък, че е упражнила опция за закупуването на 44,95 милиона акции от друг голям акционер, Haniel. Финансови подробности за сделката не се съобщават.

Придобитите акции ще превърнат EP Global Commerce, която до този момент имаше дял от 17,52% в Metro, в най-големия акционер на германската компания. EP Global Commerce съобщи, че ще търси "надлежно представителство" в Надзорния съвет на Metro.

"Увеличаването на дела подчертава ангажимента на EP Global Commerce към Metro AG като разумен стратегически инвеститор", допълни компанията на Кретински.

Трансакцията е поредната от серията сделки, които превърнаха Кретински в един от най-влиятелните бизнесмени в Европа. След като първоначално беше съсредоточен върху придобиването на нежелани енергийни активи в страни в Европа, чешкият милиардер разшири интересите си към търговията на дребно и медиите.

Миналата година той придоби дял от издателството зад френския вестник Le Monde, а през последните два месеца се сдоби с малки дялове във френската верига за търговия на дребно Casino и германската телевизия ProSieben.

Увеличаването на дела му в Metro се случва в момент, когато германската верига е на финалната права на трансформацията си от голям конгломерат за търговия на дребно във фокусиран търговец на едро.

След като се освободи от германските си универсални магазини Kaufhof през 2015 г. и отдели бизнеса си с потребителска електроника през 2017 г., компанията продаде 80% от подразделението си за търговия на дребно в Китай по-рано този месец на Wumei Technology Group за сумата от 1 млрд. евро. Тя също така води продължителни преговори за продажбата на германската си верига супермаркети Real.

През фискалната 2018-2019 г., която приключи през септември, Metro е увеличила продажбите си с 2,4% в съответствие с очакванията за ръст между 1% и 3%, сочат предварителните данни. Книжата на компанията са поскъпнали с 11% от началото на годината.

След увеличаването на дела си в Metro EP Global Commerce остава малко под прага от 30%, който според германските правила за корпоративното управление я задължава да предложи оферта за цялата верига. EP Global Commerce съобщи, че имала вариант да придобие още акции от Haniel, но отказа да разкрие дали възнамерява да го направи.